Glas Javnosti

'KOVID PASOŠI ĆE UBITI TURIZAM I SLOBODU': Moći ćemo da PUTUJEMO, ali će nam PRIVATNOST biti svima 'NA DLANU'

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Zahvaljujući američkim gigantima, među kojima su "Majkrosoft", klinika Mejo i "Orakl", ubrzaće se proces izrade novih kovid pasoša vakcinacije i samim tim će biti omogućen povratak međunarodnim putovanjima, ali se otvara pitanje budućnosti privatnosti.

Američki giganti udružili su se u Inicijativu za akreditovanu vakcinaciju, čiji je cilj pravljenje bezbednog "zdravstvenog pasoša" kojim može da se prati status vakcinacije njegovog vlasnika i kad prelazi granice. U saopštenju za javnost, generalni direktor Fondacije "Komons prodžekt", koja je deo Inicijative, naveo je da su takvi pasoši neophodni za "bezbedan povratak putovanjima, poslu, školama i životu, dok se privatnost njihovih podataka štiti".

Za bogate i siromašne

Foto: Pixabay

Ova grupa radi na tehnologiji kojom će vakcinisani ljudi nositi šifrovanu kopiju svojih "imunizacionih akreditiva", a oni se mogu skladištiti u digitalni novčanik po izboru. Za one koji nemaju "pametne" telefone, biće moguće da dobiju verziju odštampanu na papiru sa specijalizovanim kju-ar kodom.

Učesnici ove inicijative su istakli da žele da naprave "elektronski pristup vakcinaciji, testiranju i drugim medicinskim podacima" koji mogu da "koriste i bogati i siromašni" i "jednostavan je kao onlajn bankarstvo", rekao je Majk Sicilija, jedan od potpredsednika "Orakla".

Novi pasoš će biti razvijen na osnovu postojećeg, koji je napravio "Komons Prodžekt" i koji se već koristi kod tri velike avio-alijanse. Oni su svoj pasoš razvio uz podršku Rokfeler fondacije. Tehnološko-zdravstveni giganti imaju takvu nameru da spreče ljude da prenose virus. Članovi Inicijative i pored toga veruju kako je dokaz o vakcinaciji značajan korak ka obnavljanju međunarodnih putovanja, te da će vlade i aviokompanije uskoro tražiti da ih putnici imaju.

Pasoši će ubiti turizam i slobodu

Međutim, ima i mišljenja da će zahtevanje vakcinacionih pasoša zapravo biti pogubna za turizam. Tako je Glorija Gevara, lider Svetskog saveta za putovanja i turizam, nedavno izjavila kako će to "ubiti sektor".

Zabrinutost je iznela i organizacija za zaštitu ljudskih prava "Prajvasi internešnel", koja je saopštila da će "zdravstveni pasoši uskoro postati globalni dokument identifikacije" i da će tako "ozbiljno pogoditi ljudsku slobodu".

Sa druge strane, avio-kompanije su pozdravile inicijativu za uvođenje vakcinacionog pasoša, dodajući da bi takva tehnologija ohrabrila ljude da više putuju. Svetski ekonomski forum, koji je jedan od glavnih zagovornika kovid pasoša, promoviše ideju o globalnim identitetskim dokumentima još pre nego što je počela pandemija virusa korona.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR