Glas Javnosti

KORONA VIRUS MUTIRAO U TREĆEM TALASU: Nekada su muškarci bili 'NA METI' a sad najviše OBOLJEVAJU deca i trudnice

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Kada je korona virus tek počeo da se razvija najugroženiji su bili muškarci i stariji građani, ali ta slika se u trećem talasu drastično promenila pa su trenudno "na udaru" trudnice i deca.

Na samom početku borbe protiv korona virusa epidemiolozi su govorili kako su muškarci ugroženiji od žena, međutim, izgleda da su se stvari u međuvremenu promenile. Najnoviji, treći talas pandemije sa sobom je doneo i nove osetljive grupe, pa su tako trenutno, govore podaci, trudnice, deca, kao i gojazni oni koji posebno treba da obrate pažnju.

Trudnice

Kako govori načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" Slađana Mihajlović, raste broj kovid pozitivnih trudnica koje razvijaju sve teže kliničke slike u odnosu na prethodna dva talasa epidemije.

 - Od početka godine rođeno je 25 zdravih beba od kovid pozitivnih mama. Tokom prošle godine smo ih imali 177, tako da raste broj kovid pozitivnih trudnica, što je veoma zabrinjavajuće - naglašava doktorka Mihajlović.

Mihajlović smatra da su trudnice sada dosta ugroženije u odnosu na prvi i drugi talas korona virusa. Kako je navela, one su se verovatno opustile jer ih je lepo vreme "izmamilo napolje" i po kafićima.

- Teže su kliničke slike, neminovno. Kod nas leže samo trudnice kojima je potrebna terapija kiseonikom i intravenska - rekla je Mihajlović i ističe da se između 24. i 34. nedelje trudnoće javlja najteža klinička slika kod kovid pozitivnih trudnica.

Žene

O trenutnoj situaciji po pitanju polova kada je o obolevanju koronom reč govorio je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine i član Kriznog štaba za borbu protiv korone prof. dr Vladimir Petrović, koji smatra da i muškarci i žene podjednako obolevaju, međutim da u trećem talasu ipak imamo više novozaraženih žena.

- Indeks polova muškarci/žene u Vojvodini je do početka trećeg talasa imao vrednost 1,20, što znači da je na 12 obolelih muškaraca bilo 10 obolelih osoba ženskog pola. Međutim, već krajem novembra, dakle, u toku trećeg talasa ta vrednost se promenila, i sada iznosi 0,96 za ceo tok epidemije. Koji je razlog tome - nije najjasnije, govori Petrović.

Takođe, i anesteziolog u bolnici u Batajnici, Dejan Marković rekao je da, pored toga što je glavna razlika ta što smo sada već svi umorniji i iscrpljeniji nego pre godinu dana kada smo se prvi put susreli sa virusom, tu je još jedna velika razlika, a to su trenutne najosetljive grupe od zaražavanja koje su se u međuvremenu samo proširile, jer izuzetaka skoro da i nema.

- Ono što je novo i drugačije, to je da je ženski pol više zastupljen poslednjh par meseci nego što je to bilo u prethodnoj godini. Ranije smo imali 80 odsto muškaraca, a sada je otprilike skoro pola-pola", rekao je Marković.

Deca

Da sa koronom nema pravila i da je virus vrlo "čudan", kao i sve njegove varijacije, potvrđeno je nakon što je zabeležen veći broj mladih koji oboljevaju krajem februara, a takođe je povećan i broj pregleda dece u ambulanatama, iako se početkom pandemije govorilo kako je mlađa populacija gotovo potpuno bezbedna.

O ugroženosti dece govorio je epidemiolog Predrag Kon koji je primetio da najnoviji, britanski soj virusa najviše dominira u srpskim školama, ali da je, po njegovom mišljenju, situacija takva jer se u tim ustanovama najmanje poštuju zaštitne epidemiološke mere.

- Najviše je primećeno da tamo ne koriste zaštitne maske. Bar po onome što se može videti u školama - rekao je tada dr Kon.

Prema podacima do kojih je došla britanska naučna zajednica, ipak je nova varijanta korone kriva za porast obolele dece, jer je ovaj soj zarazniji oko 60 odsto od obične varijante korona virusa, a broj zaraženih britanskim sojem među decom mlađom od 15 godina mnogo je veći, u poređenju sa brojem zaraženih drugim sojevima korona virusa u istoj starosnoj grupi. Profesorka Vendi Barkli sa Kraljevskog koledža London i članica NERVTAG-a tvrdi da su mutacije olakšale prodor virusa u ljudske ćelije, pa su samim tim i deca sklonija zarazi, a do sada su odrasli bili lakša "meta".

- Deca su podložna ovom virusu kao i odrasle osobe, pa možemo, s obzirom na njihov obrazac mešanja, očekivati više zaražene dece - navela je Berkli.

Gojazni

Anesteziolog Dejan Marković takođe je istakao da su jedni od najugroženijih gojazni pacijenti, mada je ova grupa među najrizičnijima od samog početka epidemije.

- Sada imamo bolesnike koji su teški i blizu 200 kilograma i užasno su teške njihove kliničke slike, iako su jako mladi i među najmlađima u bolnici - naglašava Marković.

Marković je tom prilikom dodao je je još jedna novina mutiranog soja korona virusa ta što se sada kod nekih pacijenata brže komplikuje situacija. 

- Odmah nakon par dana nakon pojave simptoma razvijaju se teške kliničke slike, pa bolesnici moraju da budu hospitalizovani već drugi, treći dan od pojave simptoma - naglašava Marković.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR