Glas Javnosti

DR ŠEKLER UPOZORAVA DA JE DELTA SOJ VEROVATNO VEĆ U SRBIJI: Još uvek nije zvanično IZOLOVAN!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Delta soj virusa korona stigao je zvanično u naše krajeve - registrovan je kod dve osobe na Kosovu i Metohiji. Stručnjaci su saglasni da ga verovatno već ima i u centralnoj Srbiji, ali još nije "ulovljen" u laboratoriji!

- Da će delta soj da stigne i kod nas bilo nam je jasno onog trenutka kada se pojavio u svetu. On je verovatno već u cirkulaciji, tako da je jedino neizvesno kada će i zvanično da se izoluje - kaže dr Milanko Šekler, imunolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu.

Doktor Šekler napominje da razloga za bojazan nema, jer delta soj nije smrtonosniji u odnosu na ostale mutacije, samo uzrokuje drugačiju kliničku sliku.

- Simptomi su glavobolja, suvoća grla i bol u grlu. Ne uzrokuje povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula ukusa i mirisa, a kod starijih osoba može da dovede do obilnije sekrecije iz nosa.

Najefikasnija zaštita su, podseća, vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance.

- Previše smo se opustili i mnogi više ne nose maske. To je veliki problem, pogotovo za nevakcinisane koji su na najvećem udaru novog soja. Zato apelujem da oni koji se nisu imunizovali, to urade što pre, a maske je neophodno da se nose u svakoj prilici. Da je vakcina najbolja zaštita svedoči primer Velike Britanije, gde je 80 odsto građana primilo prvu dozu cepiva, tako da je među novozaraženima broj vakcinisanih i revakcinisanih svega jedan na 100 - objašnjava dr Šekler.

Ukoliko imunizacija u Srbiji ostane na svega 50 odsto vakcinisanih, scenario koji nas čeka na jesen, kako upućuje dr Šekler, jeste 4.000 zaraženih na dnevnom nivou.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR