Potrošači se suočavaju sa rastom nezaposlenosti i gubitnom prihoda – to utiče na njihov izbor, da li da plate za meso ili da ga preskoče. Same cene na meso, kako navodi list, rastu od početka aprila.
Pri tome, virus je imao ograničen uticaj i na proizvodnju kvalitetnih mesnih proizvoda. Stoka se podiže na organskim pašnjacima i prerađuje u manjim preduzećima ili u lokalnim mesarama. Takva proizvodnja pretpostavlja da lakše poštovanje socijalne distance i kompanije lakše sprovode sanitarne mere.
List je naglasio da je pandemija otkrila socijalno-ekonomsku neravnotežu u SAD koja je dotakla mnogo više ljude sa manjim prihodima.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD saopštio je da je nekoliko hiljada radnika mesne industrije obolelo od Kovid-19. Prema podacima resora, širenje infekcije u toj sferi je izazvano nepoštovanjem socijalne distance.
Vodeći proizvođači mesa u SAD su upozoravali na mogućnost deficita proizvoda zbog Covid-19 koji je doveo do zatvaranja niza velikih fabrika.