Glas Javnosti

SMRT PORODILJE (37) U VRANJU: Preminula majka četvoro dece, lekari uspeli da spasu bebu (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zdravstveni centar Vranje još se nije oglasio zvaničnim saopštenjem o smrti porodilje koja je pre nekoliko dana preminula u porođajnoj sali posle komplikacija nastalih tokom porođaja.

Porodilja X. A. (37), majka četvoro dece, sahranjena je u petak u selu Ašane kod Preševa.

Porodica preminule porodilje, uprkos gubitku, "veoma je zahvalna lekarima koji su uspeli da spase bebu", kaže porodični prijatelj.

On dodaje da je pokojna X. A, kako je nejmu poznato, imala srčane probleme.

- Koliko sam ja upoznat, imala je navodno neke zdravstvene probleme. Neki od njenih članova porodice su bili prisutni sve vreme u bolnici i po mojim saznanjima bilo je dva ili tri ginekologa, par anesteziologa, kardiolog, ali usled problema nisu mogli da joj spasu život.


(Foto: Privatna arhiva)

Znam da je porođaj vodio doktor Dragan Veličković i da navodno nemaju zamerke na njegov rad. Njen suprug radi u Švedskoj i koliko sam upoznat, zahvalni su što su doktori ipak uspeli da spase dete - kaže ovaj čovek iz okoline Preševa.

Više javno tužilaštvo u Vranju potvrdilo je da bi u nedelju trebalo da bude saslušan doktor Veličković.

Zatražena je obdukcija porodilje u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu.

Utvrđuju se okolnosti kako je porodilja preminula. U Zdravstvenom centru u Vranju urađena je unutrašnja kontrola, klinička i sudsko-medicinska obdukcija. Očekuju se rezultati, a o svemu je obavešteno Ministarstvo zdravlja.


Direktor Zdravstvenog centra u Vranju Saša Đorđević rekao je da je do smrti porodilje i majke četvoro dece došlo usled komplikacija prilikom porođaja.

- Dana 17.4. u 19.30 minuta došlo do smrtnog ishoda porodilje. Neposredno nakon porođaja javljaju se komplikacije na kardiovaskularnom sistemu i respiratornom sistemu. Porodilja je smeštena odmah u jedinicu intenzivne nege i nažalost dolazi do smrtnog ishoda - kaže dr Saša Đorđević.

Formirana komisija, sledi vanredna kontrola

Kako ističe, po protokolu, odmah je obavešteno Ministarstvo zdravlja.


Dr Saša Đorđević  (Foto: Printskrin TV Prva)

- Formirali smo komisiju za unutrašnju kontrolu i proveru kvaliteta rada. Ministarstvo je imenovalo zdravstvenog inspektora, koji će doći 22.4. u vanrednu kontrolu, vanredni nazor tako da smo sve ono što smo trebali da preduzmemo, vezano za ovaj slučaj, uradili po protokolu Ministarstva zdravlja - kaže dr Đorđević.

Dr Saša Đorđević ističe da tužilaštvo nije obavešteno, jer nije u pitanju bila nasilna smrt porodilje.

- Ovde se ne radi o nasilnoj smrti, ovde se radi o komplikacijama posle porođaja. Ono što radimo po protokolu je obaveštavanje Ministarstva zdravlja. To smo učinili u sad i pravovremeno nakon ovog događaja, za šta u svakom slučaju imamo i dokumentaciju.

Dana 18.4. je rađena unutrašnja kontrola i provera kvaliteta rada. Zatim odmah u nastavku klinička obdukcija koja je krenula 18.4. u 10 časova i nastavljena sudsko-medicinskom obdukcijom. Tako da čekamo ove rezultate sudske medicine, koji bi trebalo da stignu do kraja nedelje, po najavi Instituta za sudsku medicinu - izjavio je dr Đorđević za TV Prva

Glas javnosti/T02S/P01S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Ej zivote u 21.04.2024 13:09:59 h
     0 
Šiptarka sa bolesnim srcem rizikuje svoj život da radja ko mašina za projekat Veliku Albaniju, a muž šljaka u Švedskoj...