Glas Javnosti

Javnost u Hrvatskoj se digla na noge: SEKSISTIČKI ISPAD VODITELJA HTV-a IZAZVAO LAVINU NEGATIVNIH KOMENTARA I OSUDA

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Davor Meštrović je voditelj emisije 'Dobro jutro Hrvatska'. Tokom svoje emisije imao je ispad kada je seksistički orjentisanim komentarom o svojoj maloletnoj gošći izazvao oštre kritike publike.

Naime tokom emisije 'Dobro jutro Hrvatska' promovisan je spot mlade pevačice Mije Negovetić.

Pevačica je rođea 5. oktobra 2002. godine i još uvek je maloletna, a neprimeren komentar voditelja izazvao je oštre kritike.

Voditelj je, dok je spot još uvek trajao poručio 'Uživajmo u Mijinim pantalonicama'. Obožavatelji ove emisije su burno reagovali.

'Skandalozno', 'Meštru izgleda trese muški klimaks, pa se pogubio, vreme je za mlađe voditelje', 'Andropauza'. 'Sad kad kupi crveni kabrio', 'Pesma je užas, a ni gaćice nisu ništa posebno, sve zajedno – bezveze', samo su neki od komentara ispod video snimka iz emisije.

Nakon ovog incidenta oglasila se i inicijativa 'Spasi me' i glumica Jelena Veljača, koja je na Fejsbuku napisala da zahteva izvinjenje državne televizije zbog onog što je Meštrović izjavio u programu.

Jelena se obratila javnosti rečima da je seksistički govor jednog muškarca, upućen maloletnoj devojčici na javnom servisu apsolutno neprihvatljiv. Ovaj incident ocenila je i kao dobar dokaz patrijahalnih odnosa i diskursa koji se još uvek održavaju u strukturama poput HTV-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod parolom da Htv treba da ima i razvojnu, didaktičnu ulogu.

Naglasila je i da se gospodin Meštrović nalazi na mestu na kom bi morao da pažljivo bira vokabular, a ne da svojim rečima mladu i talentovanu devojku predstavlja na način da je svodi na seksualni objekat.

On svojim ponašanjem treba da da primer ostalim muškarcima kakav stav da zauzmu prema ženama, a poruka koju je poslao ima sve samo ne pozitivnu konotaciju o odnosu prema ženskom polu.

-U ime inicijative 'spasi me' zahtevamo izvinjenje od gospodina Meštrovića, uredništva emisije, i vođstva Htv-a jer ovakav diskurs podstiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i porodično nasilje. Takođe, s obzirom da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohađao istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju ko vodi i ko pohađa te edukacije, propisane zakonom - zaključila je Jelena.

Pogledajte spot Mie Negovetić koji je izazvao toliko pažnje javnosti:

(Glas javnosti/Novas/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR