Glas Javnosti

HITLEROVI NACISTI i dalje PRIMAJU PENZIJU, veliki deo ŽIVI U HRVATSKOJ!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Od kraja Drugog svetskog rata prošlo je 76 godina, a preživeli nacisti koji su danas u poodmakloj starosti, i dalje primaju nacističku penziju!

Više od 2.000 ljudi, od kojih 71 u Hrvatskoj, u februaru je primilo penzije koje se isplaćuje bivšim nacistima, njihovim saradnicima ili licima koja su bila prisilno regrutovana, objavilo je nemačko Ministarstvo rada.

Poslanici u Belgiji, gde je 18 takvih ljudi, juče su usvojili tekst kojim pozivaju Vladu da ukine taj sistem penzija koje isplaćuje Nemačka.

Ukupno je reč o 2.033 ljudi u svetu koji su u februaru primili nacističku penziju, koja može iznositi do 1.300 evra mesečno, prenose hrvatski mediji.

U Evropi, takvu penziju primilo je 1.532 ljudi, od kojih samo u Poljskoj 573. Slede Slovenija sa 184, Austrija sa 101 i Češka sa 94.

U Francuskoj ju je primilo 54 ljudi, u Velikoj Britaniji 34, u Hrvatskoj 71, a u Mađarskoj 48.

U Africi ih je bilo 13, dok SAD ima 250 korisnika, Kanada 121, Brazil 18 i Argentina osam.

Azija ima tridesetak korisnika, od čega 12 na Tajlandu. U Australiji ih je 44.

Penzije se isplaćuju na osnovu nemačkog zakona iz 1951. godine koji omogućava naknadu nemačkim žrtvama rata.

Pravo na njih imaju bivši nacisti ili strani kolaboracionisti Hitlerovog režima, ali i prisilno regrutovani.

Navodno su isključeni bivši pripadnici „SS“ jedinica, kao i svi oni koji su bili osuđeni za ratne zločine.

Od 2008. zakon omogućava nemačkim saveznim pokrajinama koje isplaćuju te penzije da ih obustave, ali je ta mogućnost slabo korišćena, pokazuju podaci nemačke Vlade za 2017. godinu.

U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i još nekim zemljama, pripadnici Hitlerovih SS jedinica ili njihove porodice, primaju nemačke penzije.

Belgijski list De morgen prenosi da postoji 27 kolaboracionista koji su na nemačkim državnim jaslama, a penzije primaju i britanski SS-ovci.

Sve je otkriveno kada su četiri poslanika u belgijskom parlamentu zatražila prekid isplate tih primanja i predočila dokaze da isplate postoje.

Ipak, sa pravne strane, nema nepravilnosti. Nemačka je nasledila obaveze Trećeg rajha i preuzela na sebe i isplatu penzija, pozivajući se na dekret koji je potpisao Hitler 1941. godine.

To je jedini Hitlerov dekret koji je pravno ostao na snazi i posle Postdamske konferencije.

Belgijske vlasti ne znaju o kome je reč jer informaciju o tome imaju samo Nemci. Pošto ne postoji obaveza da se države EU međusobno obaveštavaju o prekograničnim isplatama penzija, plaćanje se vrši bez ikakvog oporezivanja.

Penzije za Hitlerove vojnike kreću se od 425 do 1.275 evra, a, osim Belgije, kako prenosi Evronjuz, primaju ih i bivši SS-ovci koji su državljani Velike Britanije.

Direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof navodi za Džeruzalem post da nije iznenađen ovim otkrićem.

– Priča je daleko veća od ovoga što se zna. Nije reč o penzijama samo u Belgiji i Velikoj Britaniji – to se događa u mnogim zemljama – upozorava on.

Istovremeno, nemačko Ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da u Belgiji samo 18 osoba prima ovu penziju, ali da niko od njih nije bivši član SS-a.

(Glas javnosti-Hronograf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR