Glas Javnosti

VRŠNJAČKO NASILJE U ZRENJANINU: Maloletnik 'TERORIŠE' VRŠNJAKE, majka devojčice uplašena 'Tri godine je šamara, davi i udara'

Hronika
Autor: Glas javnosti

Majka jedanaestogodišnje devojčice apelovala je više puta na Centar za socijalni rad u Zrenjaninu kao i na nadležne da se angažuju u vezi sa vršnjačkim nasiljem u osnovnoj školi koje vrši dečak iz hraniteljske porodice, ali škola smatra da preuveličava.

"ŠAMARAO JU JE I DAVIO" Majka tvrdi da joj je ćerka tri godine žrtva vršnjačkog nasilja, škola kaže da PREUVELIČAVA

"Nasilje nad mojom ćerkom traje već tri godine. Ona tri godine živi u strahu od toga da izađe na ulicu. Mi, njeni roditelji, moramo da joj ograničavamo kretanje iako ništa nije učinila. Samo zato jer je žrtva vršnjačkog nasilja".

Ovim rečima se obratila očajna majka iz jednog banatskog sela u okolini Zrenjanina koja tvrdi da je ne samo njena jedanaestogodišnja ćerka već da su i druga deca doživela neku vrstu fizičkog nasilja od svog vršnjaka iz odeljenja. Njenu ćerku je dečak, kako tvrdi, šamarao, davio i udarao je raznim predmetima.

Ona tvrdi da nasilje traje već tri godine i da se situacija malo smirila dok deca zbog trenutne epidemiološke situacije nisu išla u školu, ali da se agonija nastavila u septembru.

- Ona tri godine živi u strahu od toga da izađe na ulicu. Ona je sada dete koje se sve više povlači u sebe i postaje sve introvertnije - jada se zabrinuta majka.

Kaže da je njena ćerka trpela nasilje na ulici i da se to kasnije preselilo i u školu, pa i na drugu decu.

- Živimo svega nekoliko kuća od porodice koja je hraniteljska, a dečak je njihov štićenik. Umesto da se hraniteljka nekako zauzme da dete izvede na pravi put, ono kao da je usvojilo agresivno ponašanje - objašnjava majka.

Obraćala se na sve strane - školi, Centru za socijalni rad, policiji i drugim institucijama. Tridesetak roditelja je čak pisalo i peticiju da se zaustavi nasilje i da se dečak izmesti iz porodice i škole. Majka devojčice poseduje čak i medicinsku dokumentaciju da je zadobila povrede, kako kaže od hraniteljke, kada ju je fizički napala.

Njena ćerka imala je sve više tegoba, tako da su pomoć potražili kod psihologa, a nalaz nam je takođe dostavljen na uvid. Dete je moralo da pije i lekove za smirenje.

U školi nadzor

U školi koju pohađaju i dečak i devojčica rečeno nam je da su upoznati sa problemom koji postoji, ali da smatraju da je to sve malo preuveličano i da je škola postupila u skladu sa svojim nadležnostima, što je konstatovalo u svom izveštaju i opštinsko Odeljenje za društvene delatnosti, s kojim je upoznat i predsednik opštine i načelnik opštinske uprave.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da je pomenuta institucija donela rešenje da se "u narednom periodu sprovede plan pojačanog vaspitnog rada za učenika u koji će biti uključena i Pedagoško-psihološka služba škole".

Odeljenje je naložilo školi i odeljenskom starešini da u narednom periodu "vrši pojačan nadzor nad učenicima" da bi se prevazišao sukob.

U školi kažu da je bilo sporadičnog koškanja i gurkanja i da je ustanovljeno da je došlo do nasilja prvog, najnižeg stepena, ali i da ozbiljnijih problema nije bilo.

- Taj dečak jeste hiperaktivan, ali je dobar učenik i u kolektivu stičemo utisak da je sve preuveličano. Kod tog učenika je sproveden plan pojačanog vaspitnog rada, što je redovna procedura u ovakvim slučajevima, a to podrazumeva razgovor sa psihologom i sva deca su pod stalnim nadzorom. Sada je to lakše pratiti zato što je razred podeljen u dve grupe i ima malo učenika, pa su nastavnici stalno sa njima i smatramo da je situacija pod kontrolom - kažu u školi, uz napomenu da oni ne mogu da kontrolišu šta se dešava van škole. Smatraju, takođe, da je reč o nekom ličnom obračunu roditelja.

 Prijave i policiji

U nadležnoj Policijskoj upravi u Zrenjaninu nezvanično saznajemo da su njihove kolege iz policijske stanice u opštini gde živi pomenuti dečak više puta intervenisali po prijavama roditelja, ali da sem službene beleške o slučaju, ne mogu više ništa učiniti. Čak su po službenoj dužnosti podnosili i krivične prijave.

Tim povodom, u odgovoru roditeljima napadnute dece, iz Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu navodi se da se odbacuje krivična prijava protiv dečaka zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti jer u vreme krivičnog dela imenovani nije navršio 14 godina, te se ne mogu izreći krivične sankcije niti primeniti druge mere.

Centar: Pratimo porodicu

Roditelji dece koja tvrde da su žrtve vršnjačkog nasilja preko advokata obratili su se lokalnom Centru za socijalni rad, ali su dobili odgovor da je dečak na koga se žale pod neposrednim starateljstvom Centra za socijalni rad grada iz kojeg je upućen u njihovu opštinu, te da su oni preduzeli mere iz svoje nadležnosti.

- Kontinuirano radimo sa hraniteljskom porodicom i sa detetom i nastavićemo da pratimo ponašanje deteta - zaključuje se u kratkom odgovoru lokalnog Centra za socijalni rad.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR