Glas Javnosti

KO JE BILA KUMA KOKAINA? Ubile je plaćene ubice, počinila krvavi pir, a sada o njoj snimljena serija

Zabava
Autor: Glas javnosti

"Narko kuma" je ubijena 2012. godine ispred mesare u Medeljinu, a u novoj Netfliksovoj seriji njen lik tumači Sofija Vergara

Serija "Grizelda" koja se emituje na Netfliksu zaludela je planetu zahvaljujući sjajnoj Sofiji Vegari u naslovnoj ulozi. Ipak, još više je interesantnija kada zagrebete ispod površine prave Grizelde Blanko koja je bila strah i trepet na tržištu narkotika u Americi i Kolumbiji tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.


Na vrhuncu moći, pre hapšenja 1985. godine, "kuma droge" kako su joj tepali, imala je svet na dlanu i bila je
surovija od svakog narko bosa. Za vreme trajanja mafijaške karijere "Narko kuma" veruje se da je odgovorna za do 250 ubistava, uključujući ubistva sva tri njena muža. Njen svirep pohod ka uspehu, prekinut je nakon izlaska iz zatvora i smrti 2012. godine kada je ubijena u Medeljinu.


Prvo ubistvo počinila sa 11 godina

Grizelda Blanko je rođena 1943. u veoma siromašnoj porodici u Kartageni, Grizelda je od malena znala samo za bol, patnju i užas. Navodno, dok je od majke trpela fizičko nasilje, od oca je bila seksualno zlostavljana. Sa 12 godina, preselila se u grad Pabla Eskobara Medeljin, gde je započela svoju kriminalnu karijeru.

U godinama koje su sledile, Grizelda je od sitnog lopova, postala provalnik i na kraju kidnaper koji je prvi put okrvavio ruke nakon što je ubila mališana lokalnih moćnika, koji nisu hteli da plate otkup za sina.


Prvog muža, za koga se veruje da ga je ubila 1970. godine, upoznala je dok je radila za njega kao dama noći, počevši da se bavi tim poslom mnogo pre punoletstva. U braku sa njim dobila je tri sina Osvalda, Ubera i Diksona.

View this post on Instagram

A post shared by La Zona (@radiolazona)

Sa drugim suprugom zagazila je u svet švercovanja droge, a prva stanica supružnika bio je Njujork. Grizelda i Alberto Bravo, putovali su iz Kolumbije za Ameriku. Glad za novcem u Grizeldi je rasla, te je tako smislila da umesto droge oko tela, započne transfer u delovima odeće i obuće. Naime, u tajnim pregradama u cipelama, brushalteru, gaćicama i pojasevima, ona je uspela da prenosi kokain u vrednosti 10.000 dolara odjednom. Uskoro je imala čitavu armiju svojih "mula" koje su prebacivale drogu za nju.


Dok je zloglasni Pablo Eskobar bio sitni lopov i krao automobile, Grizela je unosila strah u kosti. Iako mnogi navode da su bili saradnici, drugi tvrde da su bili ljuti neprijatelji.

Sedamdesetih godina "razvila posao"

Širenje posla započela je sedamdesetih godina. Ona i Bravo su zarađivali milione kupujući kokain iz više izvora i "bela žica" koju je imala, nikada nije stala tokom poslovanja sa italijanskom mafijom.

View this post on Instagram

A post shared by La Zona (@radiolazona)


Ipak, 1975. godine, došlo je do tragičnog kraja ljubavi i do prvog susreta sa agentima DEA, koji su ih uhvatili tokom šverca veće količine kokaina. Ipak, uspeli su da pobegnu i da se vrate u Medeljin. Bravo je tom prilikom tokom jedne svađe optužio Grizeldu da je njena brutalnost kriva za hapšenje, dok je ona sa druge strane bila ubeđena da je muž potkrada. Sve je kulminiralo ubistvom Brava, nakon čega je Grizelda dobila nadimak "Crna udovica".

Griselda je nastavila da vodi posao iz Kolumbije i 1978. se udala za svog trećeg muža Darija Sepulvedu, sa kojim je dobila četvrtog sina Majkla, koji je dobio ime po glavnom junaku njenog omiljenog filma "Kum" Majklu Korleoneu.

Majami - tropski pakao droge

Sinu je takođe namenila život koji je Vito Korleone (Marlon Brando) kao i porodica imala u planu za Majkla - visoke škole i drugačiji svet od onoga u kojem su ona i njena tri sina živeli.


"Uvek bi mi govorila: Sve je rat, uključujući i posao, ali ne moraš da vodiš posao kao mi, ne moraš da se baviš ovim poslom. Oduvek je želela da budem advokat, doktor ili glumac. Sa mnom je bila srčana, stalno bi me grlila i mazila", prisetio se Majkl tokom razgovora za medije.

Ipak, iver nije pao daleko od klade. I sam Majkl se bavio dilovanjem, te je završio u zatvoru. Danas ima 45 godina, troje dece, vodi privatni biznis sa odećom i započeo je sa pisanjem memoara o majci.

No, vratimo se na "Crnu udovicu". 1978. godine opet se vratila za Ameriku, ovaj put, u Majami, tada "penzionersko" mesto. Sa Grizeldinim apetitom i sposobnostima, Majami je uskoro postao narko baza u koje se kokain samo slivao što iz aviona, što rečnim putem.

Tropski raj je postao ratna zona, što je stajalo i na naslovnoj strani Tajma.


"Bilo je ubistava desno i levo svakog dana. Bilo je uobičajeno da jedan Kolumbijac puca u drugog Kolumbijca, a nevini posmatrači bi bili uhvaćeni u unakrsnoj vatri.“, rekao je detektiv DEA, Bob Palombo koji je sa partnerom radio na njenom hapšenju.

Grizeldin krvavi pir na ulicama Majamija

Nelson Andru, detektiv u odeljenju za ubistva u Majamiju u to vreme, kaže da je 1982. bilo 621 ubistvo. Vlasti su bile prinuđene da unesu rashladne uređaje jer u mrtvačnicama nije bilo mesta.

Nakon jedne jezive pucnjave koju je naredila Griselda, Andrieu je rekao da je mrtvozornik opisao telo žrtve bušno "kao švajcarski sir“.

"Bila je žena u svetu muškaraca, pa je morala da se dokaže. Da joj duguješ novac, ona bi te ubila, a ako ti duguje novac, a ne želi da ti plati, ubila bi te“, kaže 69-godišnji detektiv u penziji.

Griselda je donosila oko 80 miliona dolara mesečno i živela je raskošno Govoreći o njoj agent Palombo je bio decidan - "Grizelda je volela da ubija ljude. To nisu bila obična ubistva - žena je bila psihopata.".

Kao dokaz tome najbolje govori da je trećeg muža naredila da ubiju pred Majklom, koji je tada imao pet godina.

Uhapšena 1985. godine

Sve to vreme, DEA joj je disala za vratom, konkretno, od maja 1984. kada su je locirali sve do februara 1985. godine kada su je uhapsili. Locirati je bilo je teško - uvek je koristila javne govornice i pejdžer. Upravo tako je i locirana.


17. februara 1985. Palombo i pet agenata upali su u njenu kuću.
"Koristila je govornicu u blizini svoje kuće, a mi smo je pratili nazad do mesta gde je živela. Čekali smo dok mali Majkl ne izađe iz kuće sa dadiljom. Plašili smo se da će Griselda uzeti pištolj i nismo želeli da ga traumatizujemo ako budemo morali da pucamo u njegovu majku. Sedela je na vrhu svog kreveta i čitala Bibliju. Na njenom noćnom ormariću je bio pištolj, ali nije ga uhvatila. Mislim da je verovatno bila zahvalna što je policija, a ne jedan od atentatora koji je želeo da je ubije.", prisetio se Palombo.

"Narko kuma" se na sudu izjasnila kao krivom po optužbama za dilovanje i distribuciju droge. Optužnica za ubistva, pala je u vodu nakon što je njena desna ruka za egzekucije Horhe Ajala, koji je bio svedok države, spavao sa sekretaricom državnog tužioca. Griselda je sklopila dogovor, priznala je krivicu za tri ubistva drugog stepena. Ukupno je odslužila 18 godina.

Ubile je plaćene ubice sa motora

Njeni sinovi Uber i Osvaldo takođe su služili zatvorske kazne i ubijeni su čim su deportovani u Medeljin. Dikson je postao zavisnik od droge i veruje se da je umro. Sva tri sina iz prvog braka, ubijena su dok je služila zatvorsku kaznu. Jedini preživeo je Majkl Korleone.


Sama Grizelda ubijena je po mafijaškom receptu 2012. godine ispred mesare u Medeljinu, osma godina nakon puštanja na slobodu.

Imala je 69 godina kada su je dvojica egzekutora ubila sa motora.

Dok su Majklova sećanja na njegovu majku prožeta ljubavlju, Palombo je nedvosmislen: "Sreo sam mnogo ludih muškaraca ubica i zlobnih žena u svojoj karijeri, i niko od njih nije uporediv sa Grizeldom. Bila je luda. Nadam se da je nikada više nećemo videti., zaključio je on.


O njenom burnom životu, snimljeno je nekoliko filmova u holivudskoj produkciji, ali čini se da ništa nije diglo prašinu kao serija "Grizelda" koja se trenutno emituje na Netfliksu, budući da je Majkl rešio da tuži produkciju i glavnu glumicu, jer, kako je rekao, porodica nije dala dozvolu da se koriste njihove slike tokom snimanja serije


Glas javnosti/U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR