Glas Javnosti

Ruski muzičar objavio poruke protiv rata u Ukrajini na internetu: Osuđen na šest godina zatvora

Svet
Autor: Glas javnosti

U martu i aprilu 2022. godine, Bahtin je objavio tri poruke na ruskoj društvenoj mreži VKontakte u kojima je osudio vojnu kampanju u Ukrajini, pominjući civilne žrtve i Vladimira Putina.

Sud u oblasti Moskve osudio je danas muzičara i aktivistu za zaštitu životne sredine Aleksandra Bahtina na šest godina zatvora zbog tri objave na društvenim mrežama u kojima je osudio napad Rusije u Ukrajini, potvrdio je AFP-u jedan od njegovih prijatelja. Bahtin (51), stanovnik Mitiščija blizu glavnog grada Rusije, uhapšen je u martu 2023. i optužen za širenje „lažnih informacija“ o ruskoj vojsci.

Ta optužba se u Rusiji redovno koristi za suzbijanje kritikovanja rata u Ukrajini.

„Aleksandar je osuđen na šest godina logora i na tri godine mu je zabranjeno da upravlja internet sajtovima“, rekao je za AFP Andrej Ščetinjin, jedan od njegovih prijatelja, koji je prisustvovao suđenju.

Bahtin će takođe biti u obavezi da se podvrgava psihijatrijskom pregledu tokom boravka u kaznenoj koloniji, navodi se u presudi, koju je potvrdila i ruska nevladina organizacija OVD-Info.


Neposredno pre izricanja presude, tužilaštvo je za Bahtina tražila osam godina zatvora.

Njegova majka Ljudmila (79) je tada počela da plače i pozlilo joj je u sudnici, rekao je Četinjin.

Sudija Marija Loktionova bila je prinuđena da nakratko prekine ročište, a posle objavljivanja presude, Aleksandar Bahtin joj je dobacio: „Prokleta da si, Loktionova!“, ispričao je Četinjin AFP-u.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, osam protivnika režima u Kremlju visokog profila dobilo je zatvorske kazne.

Prema podacima ruske nevladine organizacije OVD-Info, više od 20.000 ljudi je uhapšeno u Rusiji tokom protestnih akcija zbog sukoba u Ukrajini, a nekoliko stotina drugih je trenutno pred sudom.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR