Glas Javnosti

RUSI NAPREDUJU U SVIM PRAVCIMA! (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruske snage su nedavno ostvarile napredak u blizini Kremine i Bahmuta.

Istovremeno, Moskva je navodno počela da regrutuje osoblje za elemente novoformiranog Lenjingradskog vojnog okruga, izveštava Institut za proučavanje rata (ISV), koji je objavio nekoliko mapa na svom nalogu na društvenim mrežama X na kojima se vidi novo stanje na liniji fronta..

Rusi napreduju istočno od grada Časiv Jara u Donjeckoj oblasti, a rovovski rat se nastavlja u oblastima severozapadno, zapadno i jugozapadno od Bahmuta, pokazuju mape ISV.

Mape ISV takođe pokazuju napredak Rusije oko Avdejivke, koju su zauzeli početkom godine. Ruski izvori tvrde da su 25. marta njihove snage napredovale u Bohdanivki, kao i zapadno i istočno od Vesele.

Geolocirani snimci objavljeni 24. marta pokazuju kako ruske snage napreduju južno od Bohdanivke, a 23. marta rusko Ministarstvo odbrane je tvrdilo da su ruske snage zauzele selo Ivanivske.


ISV je takođe objavio na svojim mapama da ukrajinske snage napreduju severno od Senkivke. Dodaju i da su i ruske i ukrajinske snage ostvarile manji napredak duž linije Kupjansk-Kremina, kao i da nema većih promena na liniji fronta u regionu Zaporožja.

Rusi sinoć raketirali i Harkov i okolinu

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov, prijavio je još jedan napad Rusa na grad tokom noći, u kojem je uništen restoran i razbijeni prozori na obližnjoj zgradi, dok je 12-godišnji dečak poginuo kada su ruske snage granatirale grad Borova, jugoistočno od Harkova, preneo je Rojters.

Terehov je, pišući na Telegramu, naveo da u prvom napadu nije bilo povređenih.

Policija je ogradila petospratnicu koja je pogođena, prozori su razbijeni, a balkoni su teško oštećeni.

- Neki ljudi nisu imali sreće. Jedna osoba je poginula, drugi imaju rane od gelera - rekla je Katerina Velničuk, koja je bila sa svojim dečkom u zgradi u gradu Borova kada je pogođena.

Na mestu događaja, čovek sa zavijenom glavom je u ruševinama oštećenog stana tražio dve mačke, koje je na kraju našao žive, naveo je Rojters i dodao da je u blizini ulaza u zgradu ležalo telo prekriveno jaknom.


Harkov i okolina su često bili napadani raketama i bespilotnim letelicama tokom više od dve godine rata, ali je upotreba vođenih bombi velikog kalibra neuobičajena.

- Ruski teror protiv grada postaje sve gnusniji - rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i pozvao saveznike Ukrajine da snabdeju njegovu zemlju sa više sistema protivvazdušne odbrane i borbenih aviona.

- Ne postoji racionalno objašnjenje zašto Patrioti, kojih ima u izobilju širom sveta, još uvek ne pokrivaju nebo Harkova i drugih gradova koje su napali ruski teroristi - napisao je Zelenski.

Ukrajina, koja je sada više od dve godine u intenzivnom ratu protiv Rusije, već mesecima traži F-16.

Belgija, Danska, Norveška i Holandija su među zemljama koje su se obavezale da će donirati F-16. Koalicija zemalja obećala je da će pomoći u obuci ukrajinskih pilota da ih koriste.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR