Glas Javnosti

Nemačka legalizuje marihuanu, ali postoji "kvaka"

Svet
Autor: Glas javnosti

Upotreba droge među mladima već godinama raste uprkos postojećem zakonu, kaže ministar zdravlja Karl Lauterbah, koji je pokrenuo reformu.

Nemački parlament podržao je novi zakon koji dozvoljava rekreativnu upotrebu kanabisa. Prema zakonu, punoletni u Nemačkoj moći će da poseduju značajne količine kanabisa, ali stroga pravila učiniće kupovinu droge teškom.

Pušenje kanabisa na mnogim javnim mestima postaće legalno od 1. aprila.


Posedovanje do 25g, što je ekvivalentno desetinama jakih džointova, biće dozvoljeno na javnim mestima. U privatnim kućama, zakonski limit bio bi 50g. Već policija u nekim delovima Nemačke, poput Berlina, često zatvara oči na pušenje u javnosti, iako je posedovanje droge za rekreativnu upotrebu ilegalno i može se procesuirati.

Upotreba droge među mladima već godinama raste uprkos postojećem zakonu, kaže ministar zdravlja Karl Lauterbah, koji pokreće reforme. Želi da oslabi crno tržište, zaštiti pušače od kontaminiranog kanabisa i smanji prihode organizovanim kriminalnim bandama.

Ali legalni kafići s kanabisom neće se odjednom pojaviti širom zemlje. Žestoka debata o dekriminalizaciji kanabisa besni već godinama u Nemačkoj, pri čemu lekarske grupe izražavaju zabrinutost za mlade, a konzervativci tvrde da će liberalizacija podstaknuti upotrebu droga.


Simon Borhart iz opozicione konzervativne CDU rekla je Bundestagu, nemačkom parlamentu, da je vlada nastavila sa svojim "potpuno nepotrebnim, zbunjenim zakonom" bez obzira na upozorenja lekara, policije i psihoterapeuta. Ipak, Lauterbah kaže da trenutna situacija više nije održiva:

"Broj potrošača u dobi od 18 do 25 godina udvostručio se u poslednjih 10 godina", naveo je.

Kao što je to često slučaj u Nemačkoj, zakon koji su poslanici odobrili u petak popodne je komplikovan. Pušenje kanabisa u blizini škola i sportskim terenima, i dalje će biti ilegalno. Ključno je da će tržište biti strogo regulisano, tako da kupovina droge neće biti laka.

Originalni planovi za dozvolu licenciranim prodavnicama i apotekama da prodaju kanabis su odbačeni zbog zabrinutosti EU da bi to moglo dovesti do naglog porasta izvoza droge.

Umesto toga, nekomercijalni klubovi članova, nazvani "klubovi društvenog kanabisa", će uzgajati i distribuirati ograničenu količinu droge. Svaki klub će imati gornju granicu od 500 članova, konzumiranje kanabisa na licu mesta neće biti dozvoljeno, a članstvo će biti dostupno samo nemačkim državljanima.

Takođe će biti dozvoljeno uzgajanje sopstvenog kanabisa, sa do tri biljke marihuane dozvoljene po domaćinstvu. To znači da bi Nemačka mogla biti u paradoksalnoj situaciji da dozvoli posedovanje prilično velikih količina droge, dok istovremeno otežava njeno legalno kupovinu.

Redovni pušači bi imali koristi, ali povremeni korisnici bi se borili da je legalno kupe, a turisti bi bili isključeni. Kritičari kažu da će to jednostavno ojačati crno tržište. U narednih nekoliko godina, vlada želi da proceni uticaj novog zakona i na kraju uvede licenciranu prodaju kanabisa.

Ali s obzirom na to koliko je debata bila mukotrpna do sada, ništa nije sigurno.

U međuvremenu, opozicioni konzervativci kažu da će, ako dođu na vlast sledeće godine, ukinuti zakon u potpunosti. Nemačka verovatno neće uskoro postati nova Amsterdam u Evropi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR