Glas Javnosti

KINESKA TEHNOLOGIJA NADMAŠILA AMERIČKU: Vojska usvojila novi uređaj

Svet
Autor: Glas javnosti

Pojavio se članak o profesoru Jangu Kaiu, stručnjaku iz Kine za komunikacijske tehnologije. U članku on objašnjava rad novog radara, koji je usvojen od strane kineske vojske.

Ovaj radar, razvijen u Tehničkom institutu Pekinga, prema opisu nadmašuje sve analoge i čini nemogućim za bilo koju vojsku da sakrije svoje objekte od njega. Na taj način, sistemi radio elektronskog ratovanja postaju beskorisni.


Sumnja se da je ovo provokacija kako bi izazvali nervozu u američkim komunikacionim krugovima, glavnom konkurentu Kine. Ako ovi radari zaista imaju takvu snagu, sakrivanje bilo čega od njih postaje beskorisno, i Amerikancima će biti potrebno da osmisle nove načine zaštite.


Uređaji ovog tipa obično skeniraju samo određeni opseg frekvencija. Ali, izgleda da su Kinezi razvili način da njihovi radari pokriju sve moguće frekvencije, čak i gigahertz.


Ipak, zasluga kineskih naučnika leži u stvaranju specijalne vojne veštačke inteligencije, koja analizira ove signale. Ova inteligencija je sposobna brzo identifikovati izvor svakog zračenja i koristiti tu informaciju za formiranje potpune slike okoline.

Sve što nije povezano s vojnim aspektima se filtrira. Kao rezultat, na obradu se šalje samo mali obim podataka, ali veštačka inteligencija neće propustiti ništa interesantno.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR