Glas Javnosti

Počela sa radom prva magnenta rezonanca u Čačku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Republike Srbije obezbedila je magnetne rezonance za deset gradova i opština među kojima je i Čačak

Do pre samo nekoliko godina bilo je nezamislivo da će Čačak imati magnetu rezonancu i skenere, ali konačno je došao i taj dan da pacijenti ne moraju za preglede koji su od životnog značaja idu u Beograd i okolne gradove. Dr Ivan Gajović specijalista radiologije istakao je važnost magnetne rezonance kao aparata u dijagnostici.

- On nije svemoguć ali je veoma bitan. Meni je veliko zadovoljstvo da sam deo ovog tima, radiološke dijagnostike Opšte bolnice Čačak koja je konačno dobila jedan savremeni i moderan aparat. Od starta smo krenuli sa dobrim programom, radimo punom parom, pacijenti su već obavešteni o načinu zakazivanja i pregledima. Aparat pokriva sve domove zdravlja na teritoriji Moravičkog okruga, a nadamo se da ćemo ovim novim sistemom mi biti dostupni i pacijentima iz drugih okruga u skladu sa slobodnim terminima - rekao je dr Gajović.
Rad na ovakvom aparatu zahteva i obuku osoblja koje radi na njemu, pre svega tehničara pa potom i lekara za tumačenje nalaza.

- U saradnji sa konsultantima iz većih kuća i našim profesorima mi ćemo u neko dogledno vreme, kratko nadam se, obučiti lekara kako bi uzeli jedan primat u magnetnoj rezonanci kako bi on bio iskorišćen na najbolji način - kazao je dr Gajović ističući odličnu saradnju sa načelnicom Biljanom Vučetić, kao i zaposlenima, što po njegovim rečima nije teško, pogotovu kada među njima imate i tehničara koji je predsednik Udruženja radioloških tehničara Srbije.

Vlada Republike Srbije obezbedila je magnetne rezonance za deset gradova i opština među kojima je i Čačak.


- Naša magnetna rezonanca jedna je od najboljih u Srbiji koji smo dobili zahvaljujući državi Srbiji pre dva i po meseca. Dr Ivan Gajović specijalista radiolog iz Kraljeva je napustio privatnu službu, gde je radio dugi niz godina, i doša u našu bolnicu gde sa sjajnom ekipom tehničara radi između šest i sedam procedura dnevno, jer je nekih 40 minuta potrebno za jednu intervenciju - rekao je gradonačelnik čačka Milun Todorović.

On je dodao da su imali i jedan sastanak sa upravom bolnice na kome su se dogovorili za još neke sitnice koje su potrebne kako bi se upotpunila dijagnostička služba.

- Vrlo brzo ćemo intervenisati sa 5 miliona dinara za neke sitnice koje treba da upotpune dijagonostičku službu koja je najvažnija u medicini. Kada imate dobru i kvalitetnu dijagnostiku sve ostalo je mnogo jednostavnije i brže i povoljnije po zdravlje pacijenata - rekao je.
Grad Čačak je danas prebacilo drugu tranšu od 124 miliona dinara, sredstva je obezbedila Vlada RS dok je prva tranša za magnet iznosila 51 milion dinara što je bio avansa za Dženeral elektrik.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR