Glas Javnosti

BEOGRAĐANIN PRED SUDOM: 'Audijem' PREGAZIO muškarca i dečaka dok je DIVLJAO brzinom od 131 kilometara na sat

Hronika
Autor: Glas javnosti

Nemanja Stamenković koji je divljačkom vožnjom po niškom bulevaru usmrtio maloletnika i starijeg muškarca izaći će pred sud 25. marta.

Suđenje Nemanji Stamenkoviću (19) iz Beograda koji je optužen da je vozeći "audi A6 kvatro" 4. januara oko 20.30 časova ove godine na Bulevaru Medijana u Nišu izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli pešaci Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (48) počeće 25. marta, potvrđeno je u Osnovnom sudu u Nišu.

Stamenković je optužen da je počinio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja a Osnovno javno tužilaštvo zatražilo je da mu se izrekne maksimalna kazna od osam godina zatvora kao i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od pet godina.

On se tereti da se u momentu udesa kretao brzinom od najmanje 131 kilometar na čas što je više nego duplo od ograničenja brzine koja važi na toj deonici. Prema navodima optužnog predloga on se sumnjiči da je vozilom upravljao na način koji predstavlja nasilničku vožnju te da nije postupio u skladu sa saobraćajnim znakom kojim je propisano da se na toj deonici Bulevara Medijana zabranjeno kretanje brzinom većom od 60 kilometara na čas.

Veče koje je zavilo Niš u crno

"Audi" kojim je upravljao Stameković kretao iz pravca Bulevara Cara Konstantina ka kružnom toku na Bulevaru Medijana, kada je izgubio kontrolu i vozilom prešao najpre na travnatu površinu a potom i na trotoar kojim su išli pešaci. U momentu nesreće sa Stamenkovićem su se u kolima nalazile i dve maloletne osobe, na suvozačevom i zadnjem sedištu vozila.

- Kretao se nedozvoljenom brzinom od najmanje 131 kilometara na čas pa je u visini kućnog broja 26 u Ulici Majakovskog izgubio kontrolu nad vozilom kojim je upravljao, sišao sa kolovoza sa desne strane Bulevara Medijana najpre na travnatu površinu, nakon čega je prešao na biciklističku stazu a zatim na stazu za pešake na kojoj je nastavio kretanje - navodi se u optužnom predlogu.

Nastradali Andrej Prekljušaj i Dejan Ilić su bili leđima okrenuti automobilu koji je velikom brzinom nailazio iza njih. "Audi" je zadnjim desnim bočnim delom u predelu vrata prvo udario telo dečaka i od siline udarca ga prebacio preko ograde JKP "Naisus". Automobil je potom, zadnjim desnim delom takođe u predelu vrata, naleteo i na Ilića, koji je šetao sa prijateljem, i odbacio ga na asfalt, nakon čega je nastavio kretanje i vratio se na kolovoz na kome se zauistavio.

Prema navodima optužnice, Andrej je zadobio teške povrede glave, višestruke prelome kostiju i teške povrede unutrašnjih organa od kojih je preminuo na licu mesta. Ilić je zadobio rascep grudnog dela aorte i obimne grudnih i trbušnih organa usled kojih je preminuo sat vremena kasnije u Kliničkom centru u Nišu. Medicinskim analizama utvrđeno je da vozač Stamenković nije bio pod dejstvom ni alokohola ni opijata.

Rešenjem Vanpretresnog veća Osnovnog suda u Nišu, Stamenkoviću je prošle nedelje produžen prtivor jer se tereti za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina ili teža kazna sa elementima nasilja a način izvršenja ili težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR