Glas Javnosti

STROGO POVERLJIVO (2)! OVAKO SE PLAĆALA TAJNA GRUPA DIJANE HRKALOVIĆ: Za izveštaje dobijali prekovremene sate na državnu platu (EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE)

Hronika
Autor: Глас јавности

"Glas javnosti", u nekoliko nastavka, ekskluzivno prenosi celokupnu krivičnu prijavu podnetu Tužilaštvu za organizovani kriminal, u kojoj se opisuju počeci rada grupe Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u MUP-u, koja je trenutno u pritvoru.

Prijavu je podneo radnik MUP-a Dejan Tripković, diplomirani inženjer elektrotehnike, i to još 30. decembra 2015. godine. U njoj se do detalja objašnjava kako su funkcionisale paralelne strukture u policiji, ko su bili članovi, koga su prisluškivali, kako su uklanjani dokazi... Da su policija i Specijalno tužilaštvo išta uradili po ovoj prijavi nikada ne bi došlo do zloupotreba u policiji, formiranja klana Veljka Belivuka, monstruoznih zločina koji su zaprepastili ne samo Srbiju već i svet.

Meta grupe

Krivičnu prijavu podneo je Dejan Tripković, zaposlen na bezbednosno-tehničkim poslovima u Odeljenju za poslove bezbednosti Kabineta ministra unutrašnjih poslova, ali je posle upozorenja postao meta šikaniranja. Tokom svoje uspešne profesionalne karijere je i 2004. godine imenovan za člana radne grupe za rasvetljavanje ubistva novinara Milana Pantića, a pomagao u rasvetljavanju ubistva Slavka Ćuruvije.

Nebojšu Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova, i Dijanu Hrkalović, u to vreme zamenik šefa kabineta ministra, tereti za zloupotrebu službenog položaja jer su sprovodili mere opservacija i tajnog praćenja od decembra 2014. godine, bez otvorene operativne obrade, bez naredbe suda, suprotno instrukciji o operativnom postupanju. Terete se, takođe, za trgovinu uticajem zato što su, koristeći svoj službeni položaj uticali da se unište.

"Glas" i u drugom delu nastavka objavljuje istinu koja kasni punih šest godina:

Akcijama u Odeljenju za poslove bezbednosti Kabineta ministra unutrašnjih poslova rukovode Aleksandar Ljubičić, Dejan Udovičić i Goran Papić. Piše se ogroman prekovremeni rad za sve uključene u ovaj posao. Dobijaju službene automobile na lično zaduženje, iako su neki od njih tek dva-tri meseca u MUP-u. Stalno se pišu razni izveštaji, beleške i nose lično Dijani Hrkalović. Kao podrška ovoj grupi dok obavlja terenske poslove, u prostorijama odeljenja smenjuju se Branko Ćelap i Gordana Trifunović. Vrši se prekomerna i bez zakonskog osnova obrada plodataka o ličnosti ogromnim brojem upita na informacioni sistem MUP-a.

Hard disk na koji su skladišteni podaci o akcijama praćenja

Tadašnji načelnik Odeljenja za poslove bezbednosti Nebojša Grujić nije bio upoznat sa aktivnostima grupe, jer su njeni pripadnici sva uputstva dobijali lično od Hrkalovićke. Grujić je potom dobio rešenje o premeštaju u Sektor unutrašnje kontrole. Načelnik Odeljenja postaje Milutin Ateljević, a njegov zamenik Aleksandar Ljubičić, ljudi od poverenja Dijane Hrkalović. Ljubičić i Udovičić imali su ozbiljan uticaj na rukovođenje Odeljenjem, a i na druga postavljenja u Ministarstvu, navodi Tripković, dodavši da je Udovičić kreirao obrazac za već pomenuti dokument o praćenju novinarke lista Svetlane Vojinović i da je davao uputstva kako se on sastavlja.    

 

Nakon saznanja o protivzakonitoj pratnji novinarke smatrao sam se obaveznim da o tome obavestim ministra Stefanovića. S obzirom na to da do njega nisam mogao da dođem na poslu, jer bi o tome saznala Dijana Hrkalović, rešio je da preko prijateljske veze stupim u kontakt sa ministrovim ocem Brankom Stefanovićem. Sa njim sam se sastao 10. decembra 2014. godine u restoranu „Stara Hercegovina“, predočio mu dokument i objasnio da se radi o zloupotrebi, da to nije dobro za ugled ministra i samog Ministarstva. Branko Stefanović mu je odgovorio da će Nebojšu videti za vikend i da će mu preneti informaciju.

Međutim, u ponedeljak, 15. decembra, umesto očekivane reakcije na zloupotrebe, počinje drugi scenario. Odmah po dolasku na posao, oko 7.30, Aleksandar Ljubičić mi je saopštio da je Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost naložila da se u Odeljenju za poslove bezbednosti zamene i unište stari hard diskovi na računarima. Rečeno je, takođe, da će nove, veće hard diskove obezbediti Uprava za informacione i komunikacione tehnologije. O tome nisu postojali nikakvi dopisi, a radilo se o uništavanju diskova koji nemaju nikakve veze sa nadležnostima Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izabrani su samo hard diskovi računara na kojima su radili pripadnici Hrkalovićkine grupe.

Nastaviće se...

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP