Glas Javnosti

SMENJENI TUŽILAC O SLUČAJU PALJENJA KUĆE NOVINARA JOVANOVIĆA: 'Onemogućeno mi je da dovršim rad izričitom odlukom republičke tužiteljke Zagorke Dolovac!'

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Tužilac Predrag Milovanović izjavio je za medije da iako je izabran za člana Državnog veća tužilaca (DVT), čime je i automatski oslobođen funkcije postupajućeg zamenika, postupak protiv Dragoljuba Simonovića zbog paljenja kuće novinaru nameravao je da vodi do kraja, to jest do pravosnažnosti presude.

-Mogućnost da ostanem prisutan u tom postupku propisana je zakonom koji prepoznaje potrebu da svaki postupajući tužilac, pre prelaska na novu funkciju, dovrši rad u svojim kompleksnim, a posebno medijski ispraćenim predmetima. Međutim, u tome sam onemogućen izričitom odlukom republičke tužiteljke Zagorke Dolovac- kazao je za portal Nova.rs.

Republička tužiteljka Zagorka Dolovac, ponosni nosilac francuskog ordena legije časti, u epicentar svog delovanja i interesovanja stavila je slučaj bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, nepravosnažno osuđenog na zatvorsku kaznu zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

Njenom odlukom, predmet će u predstojećoj fazi žalbenog postupka biti dodeljen drugom zameniku, jer je dosadašnji tužilac Milovanović u međuvremenu izglasan za člana Državnog veća tužilaca, zbog čega je, shodno zakonu, odlobođen funkcije postupajućeg zamenika. Ono što pak, nije sasvim po zakonu, jeste odluka republičke tužiteljke da mu ne dozvoli da okonča svoje najkompleksnije predmete koje je vodio u Drugom osnovnom tužilaštvu, među kojima je i slučaj napada na novinara Jovanovića, a što je kao mogućnost predviđeno zakonom.

-Odmah mi je predloženo da se izuzmem iz svih svojih predmeta, ali sam jasno napomenuo da ovaj postupak nameravam da završim do kraja. To mi omogućava sam zakon jer je u pitanju predmet koji je čak i medijski ispraćen. Rečeno mi je da se o tome pismeno izjasnim, ali sam ubrzo dobio izričit odgovor da sam u potpunosti oslobođen prethodne funkcije. Nije mi objašnjeno zašto, samo mi je predstavljen jedan imperativ da je Dolovac ta koja o tome odlučuje- kazao je Milovanović, napominjući da planira da iskoristi sve zakonske mogućnosti kako bi predmet koji zdušno vodi još od početka istrage, ostao u njegovim rukama.

Izuzeće tužioca Milovanovića, posebno je pogodila napadnutog novinara Milana Jovanovića, koji je ranije za Novu rekao da je Simonović ostvario svoje pretnje, kada je na jednom pretresu poručio tužiocu „da mu se lako može desiti da više ne bude tužilac“.

 

Slučaj paljenja kuće novinara Jovanovića, tužilac Milovanović vodio je od samog početka – od istražnog, pa sve do kraja prvostepenog sudskog postupka, koji je uprkos brojnim opstrukcijama, pre dva meseca okončan osuđujućom presudom i izricanjem zatvorske kazne Dragoljubu Simonoviću i njegovim saučesnicima.

Iako je presuda okarakterisana kao „nagoveštaj pravne države“, postupak republičke tužiteljke nameće utisak da je pomenuta sintagma neodrživa u pravosudnom sistemu čiji je ona visoki funkcioner.

Činjenica da se na optuženičkoj klupi našao istaknuti član SNS, partijski direktor i opštinski šerif, i to zbog napada na novinara koji je uporno izveštavao o njegovim malverzacijama, umnogome je doprinela da ovaj postupak sve vreme bude pod budnim okom javnosti. Obeležile su ga brojne opstrukcije, pritisci,

zluopotrebe prava i zakona, pa čak i pretnje tužiocu Milovanoviću , koje mu je, direktno sa optuženičke klupe, u punoj sudnici uputio upravo optuženi Simonović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR