Glas Javnosti

SKANDALOZNI PRESEDAN U SLUČAJU MIKE ALEKSIĆA: Tužilac mimo zakona na sastanku u Apelacionom sudu, naređivala sudijama da zatvore vlasnika škole glume

Hronika
Autor: Glas javnosti

Viši javni tužilac Nataša Krivokapić prisustvovala je sastanku veća Apelacionog suda u Beogradu na kom se odlučivalo o optužnici i pritvoru protiv učitelja glume Mike Aleksića, saznaje Glas javnosti.

Time je prema saznanjima Glasa tužiteljka Krivokapić prekršila odredbe ZKP-a prema kojima tužilac ukoliko se odlučuje o pritvoru ne sme da prisustvuje sednici veća trojice sudija Apelacionog suda. Prema odredbama Zakonika o krivičnom postupku tužilac može a i ne mora da prisustvuje sednici veća apelacije ukoliko se radi o donošenju presude što u predmetu Mike Aleksića nije slučaj. 

Prema nezvaničnim ali potvrđenim informacijama Glasa tužiteljka Krivokapić je na taj način svojim delovanjem i prisustvom uticala na odluku veća Apelacionog suda. 

Pre nepunih mesec dana, tačnije 9. jula krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu produžilo je pritvor prema Miroslavu Miki Aleksiću za još 30 dana. Prema obrazloženju suda pritvor Aleksiću je produžen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i jer je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja krivičnog dela i težina posledice dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, a shodno članu 211 stav 1 tačka 3 i 4 Zakonika o krivičnom postupku.

U maju Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je u celosti optužnicu protiv vlasnika škole glume Miroslava Mike Aleksića kojom se tereti za ukupno devet silovanja i polnih uznemiravanja sedam polaznica te škole. Ovom odlukom preinačeno je rešenje Višeg suda u Beogradu koji je mesec i po dana pre toga potvrdio optužnicu za šest krivičnih dela, a za tri obustavio postupak.

Kako je za Glas potvrdio izvor iz pravosuđa pod ličnim pritiskom Nataše Krivokapić tročlano veće Apelacionog suda usvojilo je žalbu Višeg javnog tužilaštva. Prema rečima izvora Glasa prisustvo tužioca na sastanku veća na kom se odlučuje o žalbi tužilaštva na čijem je čelu načinjena je povreda ZKP-a i napravljen pravni nonsens.

Inače, ime Nataše Krivokapić postalo je široj javnosti poznato podizanjem optužnice u slučaju ubistva pevačice Granda Jelene Marjanović, a pominjano je i u slučajevima "helikopter" i Savamala. 

Kada je reč o aferi "helihopter", odluku da se ne pokreće postupak u formi službene beleške potpisala je upravo tužiteljka Krivokapić. Nadležno tužilaštvo je do sada uglavnom odbijalo da ogovara na pitanja novinara o slučaju Savamala i Helihopter. Ista osoba svojevremeno je izjavila kako je prevelik značaj dat slučaju Savamala i navela da je vršen pritisak na Tužilaštvo od strane medija, jer su određene informacije prethodno već date. 

Za zamenika Javnog tužioca u Prvom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu izabrana je 01.01.2003. godine, a 01.01.2010. godine izabrana je za zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu.

Odlukom Republičkog javnog tužioca 01.01.2015. godine postavljena je za vršioca funkcije Višeg javnog tužioca u Beogradu. Od januara. 2015. obavlja funkciju Javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
Bila je učesnik studijskih grupa i obuka u Holandiji, Nemačkoj, Luksemburgu kao i član Komisije za prijem polaznika Pravosudne akademije u Beogradu. U maju 2021. nedelju dana nakon što je Državno veće tužilaca raspisalo konkurs za izbor republičkog javnog tužioca, nekoliko imena se iskristalisalo kao najozbiljniji kandidati za poziciju Zagorke Dolovac, a upravo je kao mogući pretendent na mesto Republičkog javnog tužioca pominjana i Nataša Krivokapić.

Ime Nataše Krivokapić pominjano je i nakon što je javno priznala da se krivična prijava protiv sina Vojislava Šešelja - zagubila.

Svojevremeno je Kolicija za nadzor javnih finansija zahtevala od Državnog veća tužilaca da pokrene postupak za razrešenje Nataše Krivokapić zbog pretnji upućenih Povereniku za informacje od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodolјubu Šabiću.

- Umesto da radi na procesuiranju odogvornih za najteža krivična dela, a pre svega javnih funkcionera ogrezlih u korupciju i organizovani kriminal, tužilac Nataša Krivokapić je našla za shodno da na zakonit akt Poverenika odgovori pretnjama, saopštil aje Komisija za nadzor.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP