Glas Javnosti

ČAČANI SE OPORAVLJAJU OD STRAŠNIH EKSPLOZIJA: 'Srećni smo što smo ŽIVI, nelogično je da nešto plane u OVOM MAGACINU, ovo deluje prilično MISTERIOZNO'!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Serija detonacija u fabrici "Sloboda" u Čačku počela je jutros nešto oko dva sata ujutru. Vatru koja i dalje tinja na mestu eksplozije gase tri helikoptera. Dok čekaju rezultate istrage šta je izazvalo eksplozije, Čačani smatraju da je najvažnije da su sve glave ostale na broju.

- Iz Atenice, koja je pet kilometara od "Slobode", učinilo mi se da je vatromet. A kada su odjeknule prve eksplozije, misila sam da je grmlljavina, da gromovi gađaju okolinu fabrike. Zatim je sve počelo da se trese. Sledeće što mi je prošlo kroz glavu je da je opet počelo bombardovanje. Crvenelo je iz pravca Pridvorice kao da se pod Jelicom otvorio vulkan - priča za "Blic" Čačanka koja živi u naselju Atenica.

Prve kuće su udaljene oko 100 metara od dela fabričkog kompleksa gde je uništeni magacin. Pojedini meštani su jutros pričali da su najpre osetili da se širi vruć vazdušni talas, a onda je počelo da puca. U tim trenucima ovaj deo Čačka ostao je bez struje, što je situaciju činilo još jezivijom.

- Imali smo utisak da će eksplozija da nas prikuje čim izađemo iz kuće. Pobegli smo kod komšija iza brda i očekivali da našu kuću nećemo više naći. Vratili smo se jutros oko pola pet - ispričala  je Nadežda Simeunović iz Pridvorice.

 

Mnogi su jutros posle teške, neizvesne i neprospavane noći informaciju više potražili od srodnika i poznanika zaposlenih u "Slobodi", ali ni oni nisu mnogo više mogli da im kažu osim onoga što je zvanično saopšteno.

Fabrika "Sloboda" smeštena je u naselju Pridvorica, na obroncima planine Jelice, oko tri-četiri kilometra od najstrožeg centra Čačka. Fabrika proizvodi municiju razne kalibraže, od 20 do 155 milimetara, za haubice, tenkove, protivavionske topove...

Magacin koji je potresao grad nalazi se u brdu, oko kilometar od ulaska u fabrički krug, i uvučen u potok. 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, izjavio je da taj objekat služi kao magacin gotovih proizvoda. Ministar odbrane Nebojša Stefanović kasnije je rekao da u magacinu nije bilo municije, već su se u njemu nalazile određene komponente upaljača.

 

Jedan o meštana Pridvorice koji živi blizu kruga "Slobode" i kome član porodice radi u ovoj fabrici, kaže da se radi o objektu koji je ušuškan u zaklonjenom prostoru i koji nije elektrificiran, verovatno da bi se izbegla mogućnost da struja izazove havariju.


- U njemu nema treće smene, što znači da u ovom prostoru tokom noći ne treba da bude ljudi. Kad se sve sagleda, ovo mi deluje prilično misteriozno! Prosto, nelogično je da nešto plane u ovako izdvojenom objektu. Da se zapalio pogon, pa 'ajde, ali ovaj magacin?! To kažem pod uslovom da je sve rađeno po propisu - kaže sagovornik "Blica".

Preko ograde koja razdvaja fabrički krug i naselje bili su primetni veliki vojni šatori. A šta se nalazilo u njima - ne zna.

- Od srodnika koji radi u "Slobodi", ali na drugim poslovima, čuo sam da imaju mnogo posla i da je velika količina sanduka s municijom čekala izvoz. Radi se o veoma skupom i traženom naoružanju - kaže on.

U neposrednoj blizini magacina iz kog je počelo da puca nalazi se još jedan koji služi za kompletiranje municije i koji je oštećen od gelera i siline detonacija. Ni u njemu u to vreme nije bilo nikoga. Najbliži radnici nalazili su se oko 500 metara dalje, u jednom od pogona.

- Bilo ih je oko 60. Kada je počelo da lomi, najpre su zalegli, a onda se evakuisali u jednu pozemnu halu. Protivpožarna služba kompanije "Sloboda" im je pomogla da se evakuišu kada je procenjeno da je to bezbedno - priča ovaj Čačanin.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR