Postoje ljudi koji svoje jutro započinju čašom soka od pomorandže, mlekom ili čistom vodom. Većina ljudi, međutim, radije popije šoljicu čaja ili kafe.
Iako su oba pića popularna među svojim potrošačima, postavlja se pitanje koje od ova dva ima više prednosti? Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama variraće u zavisnosti od vremena kuvanja, načina pripreme i količine napitka.
Ipak, da biste se informisali, pogledajte koje od navedenih pića sadrži najviše kofeina, a koje najmanje.
Nivo kofeina po šoljici svakog napitka:
– Kafa: 96 miligrama kofeina
– Kafa sa mlekom: 86,4 miligrama kofeina
– Ledena kafa: 74,4 miligrama kofeina
– Crni čaj: 48 miligrama kofeina
– Zeleni čaj: 28,8 miligrama kofeina
– Kafa bez kofeina: 0 do 15 miligrama kofeina
– Biljni čaj: 0 miligrama kofeina
Kada se uporedi, jasno je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj - čak i u slučaju određenih pića bez kofeina.
Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, koji podržavaju kognitivno funkcionisanje i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja.
Uz antioksidanse, poput antiinflamatornog jedinjenja hlorogenske kiseline, kafa ima blagotvoran efekat i na zdravlje mozga, jetre, dijabetesa i metaboličkog sindroma. Istraživanja pokazuju da žene koje piju do tri šoljice kafe svaki dan imaju manje telesne masti od onih koje retko piju kafu.
Čaj takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, od umirivanja mučnine do ublažavanja glavobolje i poboljšanja varenja.
Slično kao i kafa, čaj takođe ima visoka antiinflamatorna svojstva, kao što su antioksidansi. Neka istraživanja takođe povezuju jedinjenja
u zelenom čaju sa kardiovaskularnim zdravljem.
Zbog većeg procenta kofeina u kafi, trudnicama ili svima koji pokušavaju da smanje unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja – posebno biljnog.
Glas javnosti/U01H