Jasno je koliko je važno da prva, jutarnja kafa bude dobra, pa iako njena priprema deluje jednostavno, postoje trikovi koji prave veliku razliku u ukusu. Za dobru, tursku kafu, potrebno je par caka i ulepšaće vam dan!
Verovali ili ne, u velikoj meri zavisi od tipa džezve u kojoj kuvate omiljeni napitak.
Većina vodu sipa u džezvu, po potrebi doda šećer, i zagreva se dok ne proključa. Međutim, stručnjaci kažu da ukus i kvalitet samog napitka zavise i od same džezve...
Evo šta treba da znate kada kupujete posudu za kuhanje kafe...
Od emajla: Ovo su solidni modeli po pristojnim cenama. Dobro se peru i dugo traju. Ali tu je i minus - džezva se nejednako zagreva, što može pokvariti ukus kafe.
Od keramike: Prilično su skupe, a krhke. Međutim, kafa koja se u njima priprema je savršenog ukusa, pošto se džezve ravnomerno zagrevaju i dugo drže temperaturu, ne dozvoljavajući da se piće prevremeno ohladi.
Od aluminijuma: Lagane, jeftine dobro se zagrevaju. Međutim, neki tvrde da se na visokim temperaturama, u kontaktu sa tečnošću, oslobađaju štetne materije.
Od bakra: Ako unutrašnjost džezve nije prekrivena slojem kalaja, prekomerno zagrevanje može dovesti do oslobađanja štetnih materija.
Kada kupujete džezvu, izaberite onu sa širokom bazom i uskim "vratom". U takvoj posudi će se formirati penasti pokrivač koji zadržava aromu kafe.
(Glas javnosti)
3 sata