Glas Javnosti

TRI NAMIRNICE KOJE IZAZAJU BOLAN EFEKAT Ne preterujte, inače kreću OZBILJNI PROBLEMI

Hrana
Autor: Glas javnosti

Najbolje je kad ishranom unesemo optimalnu količinu namirnica, koje će nam obezbediti dovoljno vitamina i minerala. Ali, ponekad u želji da ojačamo organizam činimo pogrešne stvari.

Iz želje da što više ojačamo imunitet može da se dogodi da preteramo i napravimo disbalans, koji će da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme. Iako je najbolje da imunitet podignemo unošenjem prirodnih namirnica treba da pazimo da ne preteramo sa ovom vrstom hrane.

 

Neka od zdravijih vrsta povrća svakako su cvekla i šargarepa, ali nutricionisti upozoravaju da ih ne treba unositi u velikim količinama.

Šargarepa je odličan izvor prehrambenih vlakana, mnogih vitamina i minerala, kao i beta-karotena. Međutim, zbog previše beta-karotena, molekula odgovornih za narandžastu boju šargarepe i preteče vitamina A, dolazi do žuto-narandžaste boje kože.

 

Cvekla je, takođe, odličan izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Ipak, u kombinaciji sa crvenim mesom, nitrati u cvekli formiraju nitrozamine, što dovodi do povećane opasnosti od raznih bolesti debelog creva ili bola u želucu.

Treća namirnica ne spada u povrće, ali je podjednako važna za zdravlje. Činjenica je da bez vode nema života, a nedovoljan unos vode izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, ali isto tako i preterano konzumiranje ove tečnosti može da prouzrokuje zbunjenost, dezorijentaciju, glavobolju, mučninu i povraćanje.

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR