Glas Javnosti

Ispecite KROMPIR kao VRHUNSKI KUVAR sa ovih 5 TRIKOVA

Hrana
Autor: Glas javnosti

Pogledajte koji su to trikovi koje koriste vrhunski kuvari da bi dobili krompir koji njihovi gosti pamte do kraja života.

Pravi krompir

 

Krompir s većim udelom skroba bolji je za pečenje, a onaj s manje skroba treba iskoristiti za kuvanje.

Kuvanje u hladnoj vodi

 

Većina kuvara krompire skuva pre stavljanja u rernu, a razlike su u tome što ih neki kuvaju dok ne omekšaju do kraja, a drugi ih vade nakon desetak minuta. Čuveni kuvar Gordon Remzi savetuje da ih prvo ogulite, prepolovite pa stavite u lonac hladne vode i pustite da se kuvaju osam minuta.

Foto: Pexels

Začini

Nakon kuvanja krompir ocedite. Ako želite da im dodate začine poput aleve paprike, soli i bibera, prvo prelijte krompire uljem kako bi se oni lepo zalepili. Ostavite ih pet minuta pa stavite u posudu za pečenje i dodatno nauljite ako treba.

Vreme pečenja

 

Vrhunski kuvari nakon kuvanja krompire peku oko 45 minuta na 200°C. Čuveni kuvar i vlasnik nekoliko Mišelinovih zvezdica, Heston Blumental, ih peče na 180°C oko 20 minuta, ali ih i duže kuva (20 minuta).

I Remzi I Blumental savetuju često okretanje.

Ako želite da krompir bude hrskaviji, kuvajte ga pet minuta pa pecite 20 minuta na 220°C.

 

Dodatna doza hrskavosti

 

Krompir će biti hrskav ako ga isečete na kriške i pospete mešavinom koju napravite od po dve kašičice kukuruznog brašna i palente i kašičice omiljenih začina poput mlevene paprike i kurkume.

Stavite ih na rastopljenu mast u rernu i pecite na 200°C oko pola sata, pa promešajte i nastavite da ih pečete dok ne dobiju zlatnu boju.

(Glas javnosti/Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR