Glas Javnosti

HRANA ZA SREĆU: Zalogaj ovih namirnica pružiće vam nezaboravan osećaj zadovoljstva

Hrana
Autor: Glas javnosti

Sigurno znate za one momente kada vam se čini da vas ništa ne može usrećiti, tada mnogi od nas traže, pa čak i nekima uspeva da nadju utehu u hrani.

E a sad najzanimljiviji deo kreće a to je da ima istine u tome jer zaista postoji „hrana za sreću“  u stvari to je  priča o serotoninu. Serotonin je hormon koji se nalazi u ljudskom mozgu, digestivnom traktu i trombocitima ljudi i životinja. On ima izuzetno značajan uticaj na subjektivni osećaj sreće i blagostanja, može nas osloboditi privremene teskobe i depresije, jer služi kao sredstvo za regulaciju raspoloženja. Osim toga, serotonin utiče na bolji san, reguliše apetit, seksualnosti, osećaj bola, pa čak i pomaže u regulaciji metabolizma i telesne temperature. 

Proizvodi se u mozgu biohemijskom reakcijom iz triptofana, ima funkciju neurotransmitera (prenosi nervne impulse). Nizak nivo serotonina manifestuje se kroz opšte lošije raspoloženje. Dakle, ako želimo da se osećamo srećno u svakodnevnim situacijama i uživamo u malim stvarima koje život znače, potrebno je da imamo dovoljno serotonina.

Sreću možemo da  postignemo uz pomoć namirnica koje povećavaju proizvodnju serotonina u mozgu. Neophodno je samo znati koja je to „hrana za sreću“, kako ne bismo u depresivnim trenucima nekontrolisano jeli sve pred sobom, bez pozitivnih rezultata.

Najznačajnije namirnice koje povećavaju serotonin – hrana za sreću:

- Crna čokolada
- Banane
- Višnje
- Proteini iz surutke
- Jaja
- Heljda
- Celer
- Bundeva
- Semenke suncokreta
- Laneno ulje
- Morski plodovi
- Govedina
- Ćuretina
Osim navedenih namirnica korisne su i sve druge bogate vitaminom B jer ima važnu ulogu kada je u pitanju zdravlje mozga i proizvodnja svih neurotransmitera, uključujući i serotonin.

Ugljeni hidrati iz skroba i šećera takodje podižu nivo serotonina, ali sa njima treba biti oprezan jer u velikim količinama vode ka gojaznosti, a gojaznost nije nešto što nam narušava samo lep izgled, već i zdravlje. 

(Glas javnosti/Agroinfo.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR