Glas Javnosti

Grci će porodiljski dodatak davati i GEJ PAROVIMA

Svet
Autor: Glas javnosti

Posebna naknada se daje na period od devet meseci i jednaka je minimalnoj zaradi, koja trenutno iznosi 830 evra.

Homoseksualnim parovima koji usvajaju decu Vlada Grčke će dodeliti porodiljski dodatak, pišu grčki mediji.

Javnost je za ovu odluku saznala nakon što su građani pozvani da podnesu prijavu za posebnu naknadu.

Izmena odredbe koja je uvrštena u zakon Ministarstva finansija za "ostvarivanje prava na porodiljski dodatak – priznavanje prava na osiguranje" odnosi se na samozaposlene majke i obuhvata partnere istog pola.


"Pravo na posebnu zaštitu materinstva za samozaposlena lica proširuje se na pretpostavljenu majku, koja dete dobije postupkom surogat materinstva, na samozaposleno lice koje usvoji dete od trenutka kada dete stupi u porodicu i do navršenih osam godina, a kod istopolnih parova, nakon što se korisnik posebne pogodnosti prijavi uz zajedničku izjavu supružnika", navodi se u odredbi zakona, prenosi atinski "Pronjuz".

Grčke vlasti upozorile su da je platforma za prijavu otvorena do 18. aprila.

Posebna naknada se daje na period od devet meseci i jednaka je minimalnoj zaradi, koja trenutno iznosi 830 evra. Korisnici ove pomoći dobiće ukupno 7.470 evra, a ako se na to doda i naknada za rođenje deteta, ukupan iznos dostiže do 10.970 evra ili do 1.200 evra mesečno.

Grčka je u februaru dozvolila istopolne brakove i tako postala prva zemlja sa većinskim pravoslavnim stanovništvom u kojoj je to dozvoljeno.

LGBT parovima je takođe omogućeno da usvoje decu, pošto je grčki parlament usvojio zakon kojim se legalizuju istopolni brakova sa 176 glasova za i 76 protiv.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR