Glas Javnosti

Alarmantni podaci Batuta: PETINA dece u Srbiji PRVO INTIMNO ISKUSTVO imala PRE 11. godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Većina adolescenata u Srbiji zadovoljna je svojim životom, ocenjujući ga prosečnom ocenom 8,3 od mogućih 10, piše Politika.

Visok nivo zadovoljstva životom najviše je zastupljen kod učenika i učenica petog razreda osnovne škole, a sa uzrastom se smanjuje prosečna ocena zadovoljstva životom, pri čemu veću prosečnu ocenu daju dečaci, pokazala je najnovija studija Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Autori ove studije došli su do zaključka da je jednom nedeljno i češće nervozu osećalo skoro 40 odsto učenika, dok je trećina bila razdražljiva, a petina se žalila na teškoće pri zaspivanju i tokom spavanja.

Procenat učenika sa psihosomatskim tegobama raste sa uzrastom, a u svim uzrasnim grupama one su češće zastupljene kod devojčica. Naime, skoro polovina devojčica i trećina dečaka svih uzrasta kaže da je bila nervozna jednom nedeljno ili češće tokom šest meseci koji su prethodili istraživanju.

U odnosu na istraživanje iz 2018. godine, značajno više dečaka u petom razredu osnovne škole i značajno više devojčica u sedmom razredu osnovne škole ima dve ili više psihosomatskih tegoba.

Na pitanje koliko često su se osećali usamljeno tokom proteklih godinu dana, trećina učenika odgovorila je da nikada nije imala takav osećaj, dok je 13 odsto njih istaklo da većinu vremena, odnosno uvek ima takav osećaj.


Ovo istraživanje pokazuje da je najveći broj učenika i učenica prvog razreda srednje škole (41 odsto) prvi seksualni odnos imao u 15. godini, ali veoma zabrinjava podatak da je petina đaka prvo intimno iskustvo imala i pre 11. godine.


Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika i učenica prvog razreda srednje škole, njih 17 odsto izjavilo je da je već stupilo u seksualne odnose (30 odsto dečaka u odnosu na osam procenata devojčica). Đaci koji pohađaju gimnaziju ređe su imali iskustvo intimnog odnosa u poređenju sa celom ispitivanom populacijom učenika prvog razreda srednje škole. Iako je na pitanje da li su koristili kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, 64 odsto đaka odgovorilo je potvrdno, čak dve trećine učenica nije koristilo pilule za kontracepciju pri poslednjem seksualnom odnosu.

Glas javnosti /Z01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR