Glas Javnosti

PEVAO JE O MNOGIM ŽENAMA, ALI JEDNA LJUBAV GA JE UNIŠTILA: Kad je Toma Zdravković pričao o njoj, suze nije mogao da zadrži... (FOTO+VIDEO)

Estrada
Autor: Glas javnosti

Voleo je sve žene o kojima je pevao - ispričala je kuma Tome Zdrakovića, pevačica Olivera Katarina o najvećem jugoslovneskom boemu

Svaku svoju ljubav Toma je ispratio uz pesmu, ali tajna njegove najveće ljubavi je otišla sa njim u grob.

- Bio je savremeni trubadur. NJegova duša bila je satkana od ljubavi. Nosio je ljubav i prema grešniku i prema stradalniku i prema svakom biću na ovom svetu. Tražio je opravdanje, a ne osudu. U očima mu je bila toplina. I neviđena nežnost. I ljubav. Kad gleda, kao da natapa nežnošću i ljubavlju - ispričala je Olivera Katarina, prenose Novosti.

I zaista je bilo tako. Tomina najtužnija pesma “Buket belih ruža “ otpevana je za Slavicu, devojku u koju je bio smrtno zaljubljen, a čiji se život ugasio dok još nije navršila ni 20 godina.Sve je počelo dok je pevao u tuzlanskom hotelu “Bristol” kada je ugledao vitku plavušu Slavicu i odmah se zaljubio. U to vreme rešio je da ode u Beograd gde je umesto svog popularnog kolege i prijatelja Dragana Tokovića zapevao u baru na Terazijama.

 Mojoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Ta velika imena podsmevala su mi se dok sam pevao. Utučen i iskompleksiran, nisam primetio da Slavica sedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred celim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela “Balkan”, a ona se pojavila tek posle ponoći - kasnije je ispričao Zdravković.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kafana na Balkanu (@k_a_f_a_n_a)

Pošto je uspeo nekako da preboli plavu Slavicu, u njegovo srce ušla je crna Olgica, koju je Toma ubrzo zaprosio. Njihov brak, međutim, nije dugo potrajao.

Toma je menjao kafane, ali i gradove pa se tako zadesio i na Svetom Stefanu. Tamo ga je pobodila strašna vest - dobio je telegram u kojem je pisalo da je Slavica teško bolesna i da je na samrti. Kako je već imao zakazane nastupe, nije mogao da je vidi poslednji put. Pogođen njenom smrću, napisao je najdriljiviju pesmu u karijeri.

Pesma za Nadu
- Ništa nije izmišljao, sve što je opevao stvarno mu se i dešavalo. Život je pisao pesme, a Toma ih je samo zapisivao. Zato su i danas veliki hitovi. Nema čoveka koji se u nekom trenutku svog žvota ne pronađe u Tominim pesmama. Bio je izuzetno emotivan i teško je podnosio ljubavne rastanke. Sećam se, kada se razveo od treće žene, Nade, deset dana bio je van sebe. Mnogo je suza proliveno dok nije nastala pesma “Nado, Nado”. Eto, takav je bio moj Toma - ispričao je njegov brat.

Toma je, inače, mnogo voleo suprugu Nadu koju je upoznao na letovanju 1972. u Budvi. Odmah su se venčali, na Ostrvu cveća, uz pesme Usnije Redžepove i Anđelke Govedarević. Ali, i ovaj brak je vrlo kratko trajao, a krah ljubavne veze bacio je Zdravkovića u očaj. Nastavio je da se opija, iako mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno.

- Posle razvoda se razboleo. Kada su se rastali, nije izlazio iz kuće 10 dana i stalno je pio. Posle toga je otišao u Nemačku i nije dolazio pet godina. Nada je bila izuzetno lepa i jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pesmu - ispričao je njegov rođeni brat Novica Zdravković. Toma je nakon te nesrećne ljubavi otišao prvo u Kanadu, a potom i za Ameriku gde je sreo četvrtu suprugu Gordanu sa kojom je i ostao do smrti.

Jednom prilikom, Toma je sam izjavio da ga je ljubav uvek pokretala, pogotovo ona nesrećna. Neprekidno je tražio srodnu dušu koja će da razume njegova tanana osećanja.

Pevao je Danki, Sanji, Ljiljani, Mariji, Jeleni, Branki...

Tajna ljubav Tome Zdavkovića

 Ipak, postoji ljubav koja je umrla sa Tomom i kojoj je posvetio sve pesme, a njeno ime nikada nije otkriveno.

- Ljubav njegovog života, kojoj je posvetio sve svoje pesme, vrlo je određena osoba. Neću da otkrijem njeno ime, da je ne kompromitujem. NJoj je posvetio ceo svoj život. Dok je pričao o njoj, često je plakao. On priča, a suze teku. I nisi mogao da ga ne voliš u tom trenutku. Ali ta zabranjena ljubav ga je uništila - ispričao je svojevremeno pokojni glumac Miša Janketić.

Toma Zdravković je bio čovek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a već sledećeg nije imao ni za hranu. Veruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je navodno sve potrošio na poroke. Preminuo je u ponedeljak 30. septembra 1991. godine u Beogradu, u 53. godini.

 (Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR