Glas Javnosti

NEDA UKRADEN - ZORA KOJA UVEK SVIĆE: U čemu je TAJNA njenog TRAJANJA?

Estrada
Autor: Glas javnosti

Pop diva Neda Ukraden, koja je prošlog meseca glamurozno i ponosno napunila 70 godina ima karijeru na kojoj joj mnogi mogu pozavideti. Njen muzički put je prepun hitova koji traju a ono što je najznačajnije – traje i ona. U čemu je tajna njenog dugotrajnog poslovnog i životnog uspeha?

Profesionalni pristup

“Moja jedina deviza je bila uvek dobra pesma”, rekla je. “Ulaganje u fantastične saradnike i u izgled. Publika pamti moje pesme ali i moje haljine”. Neda Ukraden je neko ko je birao dobre pesme ali i one su birale nju. To je simbioza koja je pola sudbinska a polovina se stiče iskustvom. Ono što je najvažnije je da je Neda birala uvek najprofesionalniji pristup svom poslu:

“Ja ne odustajem od toga da treba biti veliki profesionalac, da se treba pojaviti sa dobrom pesmom, spotom, koncertom. Pratim i trendove, ne može čovek da živi zarobljen u nekom vremenu.Volim da mešam stare i nove saradnike”.

Krajem 60-ih godina prošlog veka bila je pionir etno-pop zvuka i mlado, talentovano lice koje je specifičnom bojom glasa znalo da prenese emociju na kulturan i dostojanstven načni, ali u isto vreme i inovativan.

Pevačka karijera joj se zahuktala pesmom “Srce u srcu” a nastavila se 80-ih još uspešnije hitovima kao što su “Vrati se s kišom” ili “Ne zovi me u ponoć” a glavni “presek” je bila 1985. godina i pesma “Zora je” posle koje ništa nije bilo isto.

“Ponekad sam osiona i sebi svojstveni individualac”, izjavila je Neda najviše  govoreći o nastanku te kultne pesme, jer je tada imala hrabrosti da kaže svoje mišljenje, utiče na aranžman Rajka Dujmića i tekst Dorđa Novkovića tj. da svojim neodustajanjem dođe do sasvim novih autora koji će pesmu dovesti do savršenstva (Mato Došen, Marina Tucaković).

2000-ih je okrenula sasvim novi list. Kako često navodi, smogla je snage i dala za moderne pesme “poslednje novce” prateći staru devizu “ili pukovnik ili pokojnik”. Kada neko čvrsto odluči, tako i bude. To joj je kasnije dalo krila da od autora traži upravo pesme koje su pisane za mlađe pevače i za koje joj je otvoreno govoreno da nisu za nju jer im je ritam moderan (“Da se nađemo na pola puta”). “Ja ću to da otpevam” rekla je odlučno a ostalo je istorija.

Neda je neko ko zna da su promene bitne ali i da je rešenje u balansu – održavati svoj stil kroz njih. “Život sam promenila” je veoma simptomatična pesma za njen karakter i iskustva, kao i odlična “Nisam ti ja bilo ko”. Takve pesme nađu izvođača koji se ne libi da kaže: “Idem da snimim ovo taman mi bilo poslednje što ću u životu da otpevam”

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Kad snimas i uzivas! ???#nedaukraden #slovenia?? #newsong #zapravuljubav❤@raaymusic

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden) on

 

Energija koja se ne predaje

 

Ova borbena, energična i savesna umetnica zna kako da ide kroz život. Jednom je rekla: “Ne treba se predavati u ime zla”, misleći na period 90-ih godina prošlog veka kada se suočavala sa raznim izazovima – napadima i odbijanjima.

Kada se osvrne na 90-e ono što o nima kaže je čista istina: “Najvažniji uspeh koji sam u životu napravila je kako sam 90-ih ostala zdrave pameti” jer je doživela “mnogo uvreda, šokova, laži i pretnji”.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Fashion show - i moji omiljeni @lovelfs ! #nedaukraden #fashionshow #feelgood

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden) on

Trebalo je snage nastavii sa pevanjem i funkcionisanjem. “Htela sam da odustanem i bila sam razočarana i pomogao mi je Saša Popović” – često se priseća u intervjuima. Najteži trenutak joj je bio kada od 8 novih pesama Marine Tucaković nijedna nije prošla. Htela je da odustane jer su naišla druga vremena. Ali, pobedila je sebe.

Njena tajna je i u prilagođavanju: “Ja mnogo radim. A radim zahvaljujući tome što se, između ostalog, i apdejtujem, jer od stare slave ne bih mogla živeti. Ja sam krenula da sebe postavljam u nova vremena, zvukove, saradnike, trendove, da pronalazim svoj stil opet meni prilagođen i iza kojeg mogu da stojim a koji ima touch modernog. Muzika je kao i sve drgugo, živa materija, nije statična.”

Kontakt sa publikom

Ključni faktor u Nedinom trajanju je to što ona voli svoju publiku. Koliko oni obožavaju nju, toliko i ona obožava njih. Zato i kaže da je najlepši deo popularnosti osećaj koji doživi sa nepoznatim ljudima i na nepoznatom terenu. “Muzika je spoj sa nepoznatim”, objašnjava Neda na duhovan način.

 

Snaga žene umetnice

Snaga jedne osobe se nalazi u njenim uverenjima ali i u primenjivanju istih. U toj oblasti je Neda šampion. Ono što misli to i čini a misli veoma mudro, evo nekih od njenih zapažanja:

- “Moraš biti realan iznad svega i to surovo realan, zaboraviti sve što je ružno, biti okrenut lepom, a ima puno lepog”

- “Moraš gledat napred i biti pozitivan”

- “Kad izgubiš mnogo toga što ti je drago znaš da prepoznaš sreću, da ceniš i da  uživaš u onome što ti je ostalo”

Ona zna da “otrpi udarce i bije bitke sama” u nestabilnom poslu kakav je muzička industrija. Naročito joj je važno da nije bila niti je ničija, da se nije priklanjala moćnicima i to što je otvoreno govorila “neću” a posle takvih izjava je sebi samoj govorila “bravo”.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Malo opustanja, pa opet koncerti!????. Ovog vikenda vidimo se u Bugarskoj. ,Vratsa, i Velingrad!????! ? iz Boke #nedaukraden #summerstyle

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden) on

Zato je samo nebo iznad Nede Ukraden i zato ona “posle svakog pada pokušava opet i opet”. Jer nije ona bilo ko.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR