Glas Javnosti

Još u vreme vladavine Konstantina Velikog znalo se za lekovite vode ove banje u Srbiji

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Istorija ovog lečilišta beleži tridesete godine 20. veka kao najznačajnije u razvoju Niške banje, uzevši u obzir da u to vreme i počinje razvoj savremenog lečilišta

Zanimljiv je podatak da je u Medijanu, letnjikovac cara Konstantina Velikog, voda iz Niške banje bila dopremana cevima izrađenim od olova, istaknuto je na sajtu Instituta Niška banja. Međutim, nije samo car Konstantin znao i koristio lekovite vode ove banje.

Kada se Stefan Nemanja u julu mesecu 1889. godine u Nišu sastao sa carem Fridrihom Barbarosom, pokazao mu je i lekovite izvore Niške banje.


U vreme vladavine dinastije Obrenović, a najpre kraljeva Milana i Aleksandra, čitav Niški okrug igrao je vrlo značajnu ulogu u trgovini. U to doba je područje Niške banje bilo poznato kao mesto, u koje se odlazilo zarad dobrog provoda.

Istorija ovog lečilišta beleži tridesete godine 20. veka kao najznačajnije u razvoju Niške banje, uzevši u obzir da u to vreme i počinje razvoj savremenog lečilišta.


Lokalitet koji je danas poznat kao Staro kupatilo bio je prvo zdanje u Niškoj banji. 
Nedugo zatim u Niškoj banji počinju da niču i vile bogatih ljudi toga doba, što je uticalo i na evropeizaciju i modernizaciju samog lečilišta.

Razlog zbog koga je nekadašnja vila „Jela“ poznata i kao Kraljeva vila vezan je za srpskog kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji je redovno posećivao Nišku banju i odsedao upravo u toj vili. Prema dostupnim podacima, kralj nije vodio pratnju prilikom poseta i imao je običaj da se druži sa meštanima i da sa njima razgovara, pa i da zaigra kolo sa njima, kada je bila prilika.


U spomen na srpskog kralja, čiji je život okončan u Marseju, u koji se uputio baš iz Niške banje, u ovom lečilištu je podignuta i spomen česma, simbolično nazvana „Tri kralja“.

Podno Koritnika, na oko deset kilometara od Niša, smeštena je Niška banja, u čijoj blizini se nalaze i Svrljiške planine, koje je štite. Izuzev povoljnih klimatskih uslova, Nišku banju karakterišu i lekovite termomineralne vode, ali i mineralno blato.

Pet je izvora lekovite vode na području Niške banje. Vode ovog lečilišta poznate su po blagoj mineralizaciji, a izuzev kalijuma, kalcijuma i natrijuma, sadrže i druge lekovite elemente. Specifičnost ovih voda se ogleda i u prisustvu radona, što ima uticaja i na lečenje različitih bolesti i stanja.


Smatra se da boravak u Niškoj banji pogoduje osobama koje pate od oboljenja respriatornih organa i lokomotornog aparata, ali i onima koji imaju visok krvni pritisak, te koji pate od različitih nervnih oboljenja. Takođe se preporučuje poseta ovom lečilištu i osobama nakon preloma, ali i onima kod kojih postoji poremećaj funkcionisanja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, te različita oboljenja creva, ali i želuca, kao i ženama kod kojih je dijagnostikovano neko ginekološko oboljenje.

Izuzev lekovitih voda, u lečenju reumatskih oboljenja se koristi lekovito blato.


Glas javnоsti/T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR