Glas Javnosti

Izložba 270 minijatura u Sava Centru do kraja januara

Kultura
Autor: Glas javnosti

Izložba minijatura, postavka 270 eksponata u formi minijature predstavljena je javnosti u centralnom holu Sava Centra. Eksponate su izradili čuvari tradicije u okviru desete žirirane izložbe “Sto žena – sto minijatura”, a izložba će za sve posetioce biti otvorena do kraja januara.

Jubilarna izložba, koja se ove godine održava pod nazivom “Mladi nastavljaju”, obuhvata takmičarsku i revijalnu postavku domaćih i inostranih autora i bogatstvo motiva sa srpskih ćilima i srednjevekovnih manastira, do detalja sa mozaika iz Carske palate i Felix Romuliane. Izložbu pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade i uz podršku NALED-a i korporativnih partnera, već tradicionalno organizuje krovno udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža koja ove godine obeležava 20 godina rada na očuvanju kulturnog nasleđa i ekonomskom osnaživanju žena.

Takmičarski deo

“U takmičarskom delu predstavićemo 168 eksponata-radova 91 autora iz Srbije i inostranstva. Drago mi je što ove godine imamo i 19 mladih autora koji su se usavršili u izradi komada tradicionalnim tehnikama, jer je to način da sačuvamo od zaborava naše kulturno nasleđe. Predstavićemo i 100 revijalnih eksponata koje su po pozivu izradili ranije nagrađeni autori, kao omaž jubilarnoj izložbi koja više od decenije slavi čuvare tradicije i izuzetnost veština predstavljenih u minijaturi”, rekla je Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže.

Žirirana izložba pod nazivom „Sto žena – sto minijatura“ jedina je manifestacija te vrste u Srbiji koja ženama koje se bave izradom rukotvorina daje priliku da se usavršavaju i takmiče u tradicionalnim tehnikama sa ciljem aktivnog čuvanja kulturnog nasleđa Srbije.

Izložba u Sava Centru

Eksponati su izloženi u Sava Centru, koji je nakon renoviranja u saradnji s Etno mrežom opremio i srpski kutak (Serbian lounge) s motivima sa pirotskog ćilima i minijaturama u starim tehnikama. Iz najvećeg kongresno-poslovnog centra u regionu kažu da je velika čast što su domaćini ovako značajne izložbe: „Sava Centar, jedan od ovogodišnjih korporativnih pokrovitelja izložbe, predstavlja jedinstveno mesto susreta tradicionalnog i modernog i kao takav, idealno je mesto na kome će biti predstavljeni radovi domaćih i inostranih autora sa tradicionalnim motivima.

Važno je napomenuti i da smo prilikom temeljne rekonstrukcije Sava Centra uložili veliki napor da sva umetnička dela, uključujući i tapiserije na zidu Velike dvorane, ostanu u izvornom obliku, pa je izložba minijatura još jedna korak u našem doprinosu očuvanju kulturne baštine“, kažu u Sava Centru.

Podršku ovom događaju pružile su i kompanije Telekom Srbija, Rio Sava, Gorenje i Unicredit banka. Svečana dodela nagrada će biti održana 25. januara, kad će biti proglašeni ovogodišnji laureati.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR