Glas Javnosti

KAKAV SKANDAL! NI GRČIĆU NIJE VALJAO: EPS vraća direktora kog je bivši direktor smenio u vreme najveće krize!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Elektroprivreda Srbija (EPS) dobila je dvojicu novih izvršnih direktora, a jedan od njih je smenjen u vreme najveće krize u tom preduzeću.

Reč je o Savu Bezmareviću, koga je pre dve godine sa direktorske funkcije u EPS-u sklonio Milorad Grčić, tadašnji generalni direktor.

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije je imenovao još dva izvršna direktora – Sava Bezmarevića i Davida Žarkovića.

Bezmarević je od ponedeljka postavljen na poziciju direktora za proizvodnju, dok je Žarkoviću pripao elektroenergetski portfelj, navodi se na sajtu EPS-a.

Odgovoran za kolaps, smenjen, pa ponovo imenovan za direktora

Nijedan od njih nije poznat široj javnosti, ali je Savo Bezmarević pominjan u verovatno najtežem periodu u poslednjih 10 godina.


(Foto: Jutjub)

Naime, on je već bio izvršni direktor za proizvodnju energije i to u decembru 2021. godine, nakon što je čitav energetski sistem doživeo kolaps. Tog 12. decembra, u večernjim časovima, bez struje je bilo više od 136.000 ljudi i više od 2.200 trafo-stanica, a grejanje je u Obrenovcu uspostavljeno tek dva dana kasnije, nakon što je ispalo šest blokova TENT-a, od njih osam.

Bezmarević je smenjen tri dana kasnije.

Konkretno, on je bio jedan od četiri direktora koje je smenio tada prvi čovek EPS-a Milorad Grčić.

Do kolapsa je došlo jer je, u noći između 11. i 12. decembra u peći TENT-a ubačen ugalj lošeg kvaliteta, u kojem je bilo i blata, kako je saopštio EPS, velike snežne padavine, vetar i prvenstveno mokar sneg koji se ledio napravili probleme u dopremi uglja.



Naveli su i da je utvrđeno da je rudniku „Kolubara“, koji snabdeva TENT, u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo.

Bezmarević je 15. decembra, kada je EPS izneo ove informacije, smenjen, kao jedan od ključnih i odgovornih u lancu proizvodnje uglja i struje.

„Prevoz uglja je isti kao i ranije, ali količina vlage koja je pala na ugalj od mesta gde se kopa i još 40 kilometara do Obrenovca, ekstremna količina vlage se pomešala,… Mi smo mere preduzeli maksimalno, ali količine padavine nismo… Padavine jesu verovatno bile najavljene, ali ne možemo mi da sprečimo tu količinu padavina…“, ispričao je dva dana pre smene novi-stari izvršni direktor EPS-a.

Posledice kolapsa bile su katastrofalne – za samo 24 sata Srbija je uvezla 1.250 megavata struje, iako smo dotad uvozili oko 100.

David Žarković, drugi izabrani član Izvršnog odbora, jedini je od direktora čija zvanična biografija postoji na sajtu EPS-a i u njoj se navodi da je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a karijeru započeo upravo u Elektroprivredi pre 25 godina.

Na generalnog direktora još se čeka

Inače, EPS je raspisao konkurs za novog generalnog direktora još u avgustu 2023. godine, ali ovo preduzeće još nema čelnog čoveka na toj poziciji.


Uprkos tome što je konkurs završen, a ministarka Dubravka Đedović Handanović obećala da će EPS brzo dobiti novog direktora, javnost i dalje čeka informaciju ko će, od sedmoro kandidata koji su, od 40 prijavljenih, ušli u uži izbor, voditi najveće preduzeće u državi.

Na spisku “veličanstvenih sedam” nalazi se savetnik ministra finansija Siniše Malog Vuk Delibašić, državna sekretarka u Ministarstvu energetike za vreme ministra Aleksandra Antića Mirjana Filipović i direktor EPS snabdevanja Aleksandar Bjeličić. Posebno interesantan kandidat je direktor kompanije bliske vlasti “Konkord Vest” i bivši direktor “Energotehnike – Južna Bačka“ Branimir Mijailović.

Takođe, u uži izbor ušao je i aktuelni v.d. direktora Dušan Živković, koji je sa pozicije menadžera za razvoj proizvodnje na ovu poziciju došao nakon što su imenovani članovi Nadzornog odbora.

Na konkurs se prijavio i bivši v.d. direktora Miroslav Tomašević, ali prema saznanjima ovog medija, nije prošao u uži krug, a ko su preostala dva kandidata koja jesu, nije poznato.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Dr Miggyy u 18.01.2024 09:45:33 h
     0 
ČELNIK JE ZAKON, A NE ZAKONI Najzad EPS se setio da vrati smenjene direktore od strane tadašnjeg generalnog direktora EPS-a, pečenjara Grčića, koji je time pokrio svoje načinjene greške. Tako je to na brdovitom Balkanu, gde ne vladaju zakoni, niti se poštuje Ustav. Zakon je jedan čovek, pa bilo gde da je i sa kojom funkcijom i ne mora da je obrazovan za oblast koju vodi, važno je da je stranački drug, klimoglavac, uvlakač i poltron.