Glas Javnosti

BAJATOVIĆ KAO DEDA MRAZ: Srbijagas duguje državi a direktor isplaćuje zaposlenima po 100.000 dinara!

Politika
Autor: Glas javnosti

Da dugovanje nije znak krize barem za vrh firme svedoči i Dušan Bajatović sa Srbijagasom.

Svi zaposleni u javnom preduzeću „Srbijagas“, na čijem je čelu funkcioner SPS Dušan Bajatović, njih oko 1.100, dobiće za nekoliko dana bonuse od po 100.000 dinara!

Reč je o isplati 13. plate, čiji je iznos u visini jedne i po neto plate, odnosno oko 100.000 dinara, a ovo pravo ostvariće iz dobiti pomenutog javnog preduzeća, koja je na kraju prošle godine bila oko pet milijardi dinara. To možda i ne bi bilo toliko čudno da upravo te, prošle godine, Vlada Srbije nije otpisala dug „Srbijagasu“ od čak 1,2 milijarde evra.


„Srbijagas“ deli ove bonuse na ime kolektivnog ugovora, koji je potpisan pre nekoliko godina, a po kome zaposleni imaju pravo na bonus - 13. platu, na kraju svake poslovne godine ukoliko je kompanija ostvarila dobit, i to 10 odsto od tog rezultata. Pošto je ostvarena dobit pet milijardi, ispada da bi za bonuse zaposlenima trebalo da se izdvoji oko 500 miliona dinara, ali se od te ideje odustalo. Kako prenose mediji, sindikati su pristali da za potrebe podele 13. plate bude izdvojeno „samo“ 168 miliona dinara. Sindikati i menadžment ovog javnog preduzeća su se, naime, dogovorili da se tri milijarde dinara iz dobiti izdvoji za pokrivanje ranijih gubitaka ove kompanije.

I dok Dušan Bajatović ignoriše pozive i poruke sa konkretnim porukama, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, poručuje  da ovakve odluke nisu u redu, naročito kad se uzme u obzir da će bonus leći na račun i samog direktora, koji već ima milionska primanja.

- Verovatno je direktor „Srbijagasa“ rešio da izdašnim bonusom kupi podršku zaposlenih da to preduzeće nastavi da posluje kao i dosad, kao što je već kupio direktore po povezanim preduzećima direktorskim platama i apanažama koje se mere u hiljadama evra. A da pritom sebi na postojeća primanja od 2,4 miliona dinara mesečno doda i 13. platu u „Srbijagasu“ od 100.000 dinara, za koju rudar u „Resavici“ treba da radi dve i po godine - kaže Mihajlovićeva i dodaje:

- Ali nikakvi trikovi niti pokušaji kupovine podrške mu neće pomoći, jer je Vlada usvojila plan za reorganizaciju i taj plan će biti sproveden, a oni koji se protive biće sklonjeni. Naš cilj je da „Srbijagas“ bude jedna od najboljih kompanija i u Srbiji i u regionu, a ne kompanija koju svi prepoznaju po njenom direktoru, koji se ponaša kao da je to njegova privatna firma, pa deli bonuse kad proceni da mu treba podrška.

Prema rečima ekonomiste Milana Kovačevića, ne može „Srbijagas“ da se posmatra kao zasebna celina, tu treba gledati sve one firme u kojima ovo javno preduzeće ima najveće pojedinačno ulaganje, a koje beleže gubitke.

- Na primer, ako „Petrohemija“ ima gubitke, onda bi on, kao najveći suvlasnik, trebalo da razmišlja da li da je spasava ili da deli dividende. Mi odavno nemamo transparentnost u „Srbijagasu“. Treba videti kolike su im zarade, da li su imali gubitke, i Vlada treba da odlučuje o dividendama kao vlasnik, a ne oni - ističe Kovačević.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR