Glas Javnosti

SVAKI DESETI RADNIK U SRBIJI SAM SEBI UPLAĆUJE PENZIJU: Dobrovoljnim fondom do mirne starosti!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) za prvi kvartal ove godine, u dobrovoljne penzijske fondove u Srbiji uplaćuje 205.107 ljudi, što znači da skoro svaki deseti radnik, preciznije njih 9,4 odsto, dodatno štedi za starost u ovim fondovima.

Oni imaju 279.536 sklopljenih ugovora o članstvu u penzijskim fondovima, jer blizu petina njih ima ugovore sa više fondova.

Izveštaj NBS za prvo tromesečje pokazuje da je prosečan iznos akumuliranih sredstava na njihovim računima, a on zavisi od visine uplata, prinosa koje ostvaruju fondovi, visine naknada i dužine perioda akumulacije sredstava, iznosio oko 260.000 dinara.

U prva tri meseca 2021. nastavljena je praksa da u dobrovoljne penzijske fondove, češće uplaćuju muškarci, pa su oni činili 57 odsto ukupnog broja članova.

yt

Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova iznosila je oko 47 godina, a većina njih, oko 62 odsto, imala je između 40 i 60 godina.

U ove fondove pojedinci mogu uplaćivati pojedinačno, takođe i poslodavci mogu da uplaćuju za svoje zaposlene, dok se treća vrsta uplate odnosi na uplate preko penzijskih planova.

U prva tri meseca ove godine, kada je u fondove uplaćeno 833,6 miliona dinara, od ukupnih uplata 42,6 odsto su činile individualne uplate, 32,1 odsto uplate poslodavaca za zaposlene, dok se 25,3 odsto odnosilo na uplate preko penzijskih planova.

U NBS ukazuju da je, iako najveći broj uplata realizuju poslodavci, primetan i rast individualnih uplata doprinosa.

 - U tom smislu, postoji veliki potencijal za dalji rast broja članova penzijskih fondova, i preko pojedinaca koji sve više prepoznaju značaj štednje za starost, i preko kompanija, naročito ako se ima u vidu da tek svaki deseti zaposleni ima otvoren račun u dobrovoljnom penzijskom fondu, navodi se u izveštaju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR