Glas Javnosti

STIŽE POVEĆANJE PLATA I PENZIJA ZA GRAĐANE SRBIJE: 'Ne treba isključiti i mogućnost jednokratne pomoći!'

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Novo povećanje plata u javnom sektoru i povećanje penzija glavna je tema u poslednje vreme, a konačna odluka sa preciznim procentom trebalo bi da bude donesena u poslednjem kvartalu ove godine, najkasnije u oktobru ili novembru.

Pored povećanja plata I penzija šuška se i o privrednom rastu Srbije koji je osnova za veća primanja iz budžeta.

Sve je i više zvaničnih informacija o novim povišicama; za penzije postoji i procenat rasta, ali je i sve češće pitanje kada više novca treba i očekivati u novčaniku.

Istovremeno bi trebalo da bude preciziran i iznos za koji će rasti primanja ukupno 1, 7 miliona penzionera u Srbiji, mada se o mogućem procentu već zvanično pričalo.

Posle odluke o procentu rasta treba očekivati i da veće zarade stupe na snagu, a ako je suditi po dosadašnjoj praksi, to bi bio januar naredne godine.

Primanja u javnom sektoru rasla bi u zavisnosti od sektora. Što se tiče penzionera povećanje bi bilo linearno.

Kako se moglo nedavno čuti iz Vlade Republike Srbije, primanja najstarijih biće veća od januara naredne godine za najmanje pet odsto. Svi penzioneri procentualno bi, dakle, dobili istu povišicu, a to bi prosečnu penziju od 29.400 dinara uvećalo za 1.470 dinara na 30.870 dinara.

Oni koji imaju veću penziju, vrednosno će dobiti "deblju kovertu", ali najveći broj penzionera imaće u džepu između 750 i 1.000 dinara više.

Do ove računice došli smo po osnovu činjenice da najveći broj penzionera u Srbji (njih oko 17 odsto) ima penziju između 15.000 i 20.000 dinara.

Oko 10.000 penzionera, koliko ih danas ima penziju od oko 30.000 dinara, od naredne godine svakog meseca primaće oko 1.450 dinara više nego danas.

- U međuvremenu nikako ne treba isključiti mogućnost jednokratne pomoći najstarijima - kaže izvor Blica iz Nemanjine 11.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR