Glas Javnosti

SRPSKA ZIMNICA U HRVATSKOM PAKOVANJU: Imamo dovoljno ambalaže a ipak uvozimo stranu!?

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Iako u Srbiji još uvek radi fabrika za proizvodnju stakla čiji dnevni kapaciteti iznose 300 tona stakla dnevno, proizvođači hrane i pića se žale da ambalažu i dalje moraju da uvoze.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji oko 70 privrednika proizvodi i obrađuje staklo.

Proizvodnja stakla je u 2019. godini zabeležila rast od 11% u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, tokom 2019. godine, u Srbiju je uvezeno blizu 82.000 tona staklene ambalaže, koja ima vrednost približno 11,2 miliona evra. Ostvareni uvoz tokom 2019. godine je za 22,7 miliona evra bio veći od izvoza.

Spoljnotrgovinska razmena je u najvećoj meri ostvarena sa Hrvatskom, BiH, Severnom Makedonijom, Bugarskom, Italijom i Mađarskom.

Iako staklene ambalaže u Srbiji ima, proizvođači se ipak odlučuju za uvoz, kako kažu zbog kvaliteta i sigurnog snabdevanja.

 -Potražnja je ogromna i nije cena razlog - objašnjava jedan od zastupnika najvećih evropskih proizvođača staklene ambalaže. - Cene u Srpskoj fabrici stakla su daleko povoljnije, ali je problem kvaliteta i kontinuiteta. Oni nekada imaju zastoj u proizvodnji, a i izbacili su poslednjih godina mnoge kalupe iz upotrebe. Ova ambalaža je skuplja, ali je kvalitetnija i mnogi je zato biraju. Kupuju vinarije, destilerije i oni koji se bave toplom preradom.

-Fabrika stakla u Paraćinu je nepouzdana u snabdevanju, loš im je kvalitet I na njih se ne možeš osloniti- rekao je vlasnik jedne destilerije iz Beograda.

Dok ambalaža iz uvoza stiže uredno zapakovana, neoštećena, čista i kontinuitet I kvalitet su zagarantovani.

Pčelari su se poslednji u nizu proizvođača koji su se žalili što domaći proizvod moraju da pakuju i prodaju u stranim teglama.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR