Glas Javnosti

SAJBER BEZBEDNOST: Rizici daljinskog poslovanja banaka

Ekonomija
Autor: Глас јавности

Ranjivosti informacionog sistema svesti na najmanju moguću meru

Narodna banka Srbije (NBS) upozorila je poslovne banke da obrate pažnju na rizike vezane za daljinski rad i sajber bezbednost, s obzirom da će zbog vanrednog stanja velikom broju ljudi biti omogućen rad od kuće.
NBS posebno ističe da ranjivosti informacionog sistema koje mogu biti iskorišćene daljinskim pristupom treba svesti na najmanju moguću meru, što je od suštinske važnosti u preventivnom delovanju od potencijalnih malicioznih
napada.
U saopštenju se posebno ističe da treba obratiti pažnju na rizike zaposlenih koji se bave ili pristupaju informacionim sistema odnosno njihovim pravima pristupa, lokacijama sa kojih se pristupa kao I uredjaja koji se koriste za  pristup.
Bankama se takođe preporučuje da preispitaju planove kontinuiteta poslovanja, ali se ističe I potreba da se osmisle nova testna scenarija koja sagledavaju ugroženost poslovanja usled korona virusa (smanjen broj zaposlenih, nedostupnost radnog prostora zbog kontaminacije i sl.).
NBS je posebno skrenula pažnju na poverljivost informacija i ličnih podataka koje zbog daljinskog rada mogu biti ugrožene i kompromitovane.
S tim u vezi potrebno je razmotriti sve preventivne mre koje mogu umanjitinavedenirizik, ističese u saopštenju NBS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR