Glas Javnosti

RIO TINTO OTIMA ZEMLJU SELJACIMA: Žitelji tvrde da su poljoprivredna imanja preko noći preimenovana u građevinsko zemljište

Ekonomija
Autor:

Meštani sela u blizini Loznice tvrde, da su bez njihovog znanja, poljoprivredna imanja postala građevinsko zemljište. Pretpostavljaju da je do promene došlo kako bi kompanija Rio Tinto mogla da otvori rudnik litijuma na tom području.

Iz Podrinjskog antikorupcijskog foruma zbog toga najavljuju žalbe sudu, ali i međunarodnim institucijama.

U taj kraj kompanija Rio Tinto došla je još 2004. godine kako bi iskopavala litijum. Meštani Gornje i Donje Nedeljice od tada žive u neizvesnosti šta će se desiti sa njihovim imanjima, farmama, porodicama.

Desilo se, nedavno, da je po odluci Skupštine Loznice njihovo, poljoprivredno zemljište postalo građevinsko. Šta se sprema nisu znali, samo im je, kažu, stiglo obaveštenje.

- Gde god smo se obratili niko ništa ne preduzima, pisali smo i pismeno i usmeno i niko ništa nije odgovarao - navodi Slaviša Rosić meštanin Gornje Nedeljice.

- Šta mi da radimo sa mini farmama i sa našom mehanizacijom, ako dođe vreme da se iselimo sa naših ognjišta - kaže Aleksandar Karajčić, meštanin Gornje Nedeljice.

Rešenja iz Republičkog geodetskog zavoda počela su da pristižu nakon njihovog nedavnog protesta protiv rudnika. Iz nevladinih organizacija u hitnoj promeni namene zemljišta vide uvod u krčenje puta do rudnika.

- Smatramo da je čitav postupak bio nezakonit, suprotan Ustavu i pravu na mirno uživanje imovine, da ljudi nisu bili obavešteni, niti im je pružena šansa da stave primedbe na čitav taj postupak - ističe Dušan Filipović, advokat iz Podrinjskog antikorupcijskog foruma.

Filipović najavljuje i žalbe Upravnom sudu, dok će se Ustavnom obratiti zbog odluke lokalne skupštine o izmeštanju dela valjevskog puta i pruge Valjevo - Loznica. I to je, kaže, odlučeno u interesu kompanije.

- Na način koji je takođe bio netransparentan, koji je karakterisalo odsustvo javnosti, koji je bio suprotan zakonu - dodaje.

Osim lokalnih vlasti, ni investitor nije bio iskren prema njima, tvrde meštani doline Jadra. Rio Tinto im je prvobitno rekao da im treba 50 hektara za rudnik. Sada, 15 godina kasnije, saznaju da se planira i deponija.

- Najcrnje što hoće to neko jalovište, to neko odlaganje jalovine što budu vadili iz rudnika. Za sada su nam pričali da će biti oko dva kilometra dužine, 500 metara širine i 40 metara visine. A mi se nalazimo između dve reke, niko nije radio studije šta će biti kad se te dve reke izliju, pošto svake godine imamo poplave - naglašava Rosić.

Predstavnici globalne rudarske firme nedavno su pred medijima obećali da će raditi sve po zakonu. Najavili su i da će studija uticaja na životnu sredinu biti spremna sledeće, a da će rudnik sa radom krenuti 2022. godine. Zašto je, međutim, hitno i bez znanja građana već sada pripremljen teren za njih, iz Ria Tinta za N1 nisu odgovorili.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR