Glas Javnosti

Prvi brzi Štadlerov voz koji dostiže 200km/h STIŽE U SRBIJU! (VIDEO)

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović, najavio je isporuku brzog voza kompanije Štadler koji će saobraćati brzinom od 200km/h. On je istakao da je ovo istorijski trenutak srpskih železnica.

Tokom posete proizvodnim pogonima Štadlera u Cirihu, ministru Momiroviću i srpskoj delegaciji pokazane su elektromotorne garniture koje će biti isporučene Srbiji i prezentovani proizvodni kapaciteti, način rada i kompletna ponuda brzog voza.

U skladu sa ugovorom, rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar 2021. godine, a drugog i trećeg 31. decembar 2021, saopštilo je Ministarstvo.

To su četvorodelne elektromotorne garniture ukupnog kapaciteta 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa invaliditetom.

-Pokazali su nam, u fazi montaže, prve brze vozove koji će saobraćati 200 kilometara na sat od Beograda do Novog Sada. Ovi vozovi su budućnost, i to ne daleka, već bliska budućnost. Isti vozovi saobraćaju švajcarskim i austrijskim brzim prugama i predstavljaju vrhunac kvaliteta i bezbednosti- rekao je ministar Momirović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, on je rekao i da je Srbija zainteresovana za strateško partnerstvo s kompanijom Štadler u nameri da, ako se stvore uslovi, i u njoj bude pokrenuta proizvodnja ovih najmodernijih vozova.

-Prezentovali su nam istoriju i kapacitete kompanije Štadler i impresionirani smo obimom njihovog poslovanja, preko cele Evropske Unije do Ukrajine i šire. Kao što sarađujemo s brojnim svetskim kompanijama, i kao što smo ih privukli da investiraju u Srbiju, i kompaniji Štadler uputićemo poziv za saradnju - rekao je Momirović.

Tokom obilaska proizvodnih kapaciteta kompanije Štadler i prezentacije elektromotornih garnitura koje će biti isporučene Srbiji, ministar Momirović se sastao i s Dobrivojem Mihajlovićem, jednim od kontrolora kvaliteta u proizvodnom pogonu Štadler kompanije.

-Prijatno su me iznenadili, kada su mi otkrili da i jedan Srbin učestvuje u proizvodnji i montaži prvih srpskih vozova. Imamo vredne i pametne ljude koji rade širom Evrope na najodgovornijim poslovima i nadam se da ćemo jednog dana stvoriti uslove da se ti isti poslovi obavljaju u Srbiji - rekao je Momirović.

Brza pruga Beograd-Novi Sad za brzine do 200 km na sat biće završena do kraja godine, nakon čega sledi testiranje brze pruge i vozova, dok će građani početkom naredne godine moći putovati novim i modernim vozovima.

Ovi vozovi predstavljaju pravo malo čudo tehnike i bezbednosti, poseduju moderan dizajn, izuzetan komfor, sedišta za prvi i drugi razred, poseban prostor za invalide i apsolutnu prilagođenost osobama sa smanjenom pokretljivošću, internet, čak i mašinu za tople napitke, kažu u Miinistarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR