Glas Javnosti

PROFESOR POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA: Ove godine mogu se očekivati još VIŠE CENE za skoro sve vrste VOĆA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je da se ove godine mogu očekivati više cene za skoro sve vrste voća, osim za jabuke. On ističe da su niske temperature u februaru i martu ove godine, najviše oštetile kajsije i breskve.

On je naveo da će ukupan rod voća ove godine će biti manji za pet do osam odsto u odnosu na 2020. godinu zbog mrazeva i loših uslova za vreme oprašivanja.

Keserović je  za agenciju Beta rekao da je u 2020. godini proizvedeno oko 1,6 miliona tona voća, a da su procene da će rod ove godine biti od 1,5 do 1,53 miliona tona

-To će, posle 2013. i 2020. godine, biti najveći rod u Srbiji u poslednjih 20 godina, rekao je Keserović.

Dodao je da je za prinos i kvalitet ploda važan izbor lokaliteta, ne samo za pojedine voćne vrste, već i za sorte kako bi one mogle da ostvare maksimum svog genetičkog potencijala.

 

Niske temperature u februaru i martu ove godine, kako je rekao, najviše su oštetile kajsije i breskve.

izmrzlo je 60-70 odsto kajsije, ali će rod biti veći nego prošle godine kada je takodje bilo štete zbog mraza, rekao je Keserović. 

Breskve su, kako je rekao, izmrzle 30-35 odsto u odnosu na 2020. godinu, a niske temperature i loše oprašivanje smanjiće 15 do 20 odsto roda trešanja, 20 odsto roda višanja, 10-15 odsto šljiva, dok je šteta kod krušaka 25 do 30 odsto u odnosu na 2020 godinu.

 

Jabuke su pretrpele minimalnu štetu, ali se očekuje veći rod za oko pet do deset odsto nego u prošloj godini.

Keserović je rekao da je zbog promene klimatskih uslova sve veća nužnost da se za oprašivanje koriste uvezeni bumbari što još nije čest slučaj u Srbiji, osim na plantažnim zasadima.

Istakao je da se zbog niskih temperatura u martu i aprilu sve češće moraju koristiti antifrost sistem, frostbasteri, paliti slama, a da su se kao efikasan način pokazali i neki preparati koji snižavaju tačku mržnjenja u kombinaciji sa amino kiselinama i algama.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR