Glas Javnosti

PRAVO JE VREME DA OSTAVITE CIGARETE: Sigurno poskupljuje duvan

Ekonomija
Autor:

U Srbiji je trenutna akciza na cigarete oko 157 dinara, odnosno 67 evra na 1.000 cigareta, dok je Evropskoj uniji minimalna akciza na cigarete 90 evra na 1.000 komada.

Usklađivenje akcizne politike Srbije sa onim u Evropskoj uniji (EU), dovešće izvesno do poskupljenja cigareta, ali ne nužno i do poskupljenja ostalih akciznih proizvoda, poput alkohala, jer će njihova cena zavisiti od situacije na EU tržištu, ocenjuju ekonomisti.

- Momentom pristupanja EU, akcize na cigarete u Srbiji će biti povećane, jer su u apsolutnom iznosu niže od minimalne akcize koju propisuje Direktiva. Sasvim je izvesno da će ulaskom u EU cigarete u Srbiji poskupeti, jer je minimalna akciza na cigarete u EU 90 evra na 1.000 komada, odnosno 1,8 evra – 212 dinara po paklici - kazala je savetnica u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Rančić.

Ona navodi da se maloprodajna cena cigareta u EU kreće u rasponu od 2,5 evra u Bugarskoj, do blizu 10 evra (Irska) dok je prosek na nivou EU oko pet evra za paklicu cigareta - precizirala je Rančić, koja je i koordinatorka radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU) za Poglavlje 16, koje se odnosi na oporezivanje.

(Izvor: Telegraf)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR