Glas Javnosti

PRAVA KRIZA STIŽE 2021: Ništa od rasta penzija i plata u javnom sektoru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srpska privreda će prave razmere krize, izazavane pandemojom virusa korona, osetiti tek tokom sledeće godine, realnog oporavka neće biti u naredne dve do tri godine, pa zato i ne možemo očekivati rast penzija i plata u javnom sektoru, predviđa predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" Zoran Drakulić.

- Državne mere privredi omogućiće da se očuva zaposlenost ljudi u privatnom sektoru, ali ne delim optimizam naših zvaničnika da će Srbija izaći iz krize brže od ostatka sveta - tvrdi Drakulić ističući da će naš oporavak zavisiti od oporavka drugih ekonomija.

On kaže da je tačno je da će naš pad biti manji od drugih, ali da je to rezultat toga što je i naš bruto društveni proizvod znatno manji od mnogih ekonomija sa kojima pokušavamo da se uporedimo.

Drakulić smatra da ovo nije vreme za štednju, već da bi država trebalo da se usredsredi na postupke koji će omogućiti što manji pad BDP, ako treba i na teret rasta duga. On, takođe, misli da ovo nije trenutak ni za rast plata u javnom sektoru i penzija.

Prema njegovim rečima, moratorijum na bankovne kredite predstavlja olakšanje za privredu, ali će se ona svejedno naći u velikim teškoćama kada dođe vreme za naplatu tih dugova. Povodom velikih razlika u računicama o ukupnoj državnoj finansijskoj pomoći privredi Drakulić kaže da je reč o pogrešnim pristupima.

On ističe da je suštinski privreda na teret poreskih obveznika Srbije dobila u prvom paketu oko 800 miliona evra i u drugom paketu će to biti oko 320 miliona evra.

Sve ostale mere su pomoć privredi, ali se moraju vraćati posle prestanka moratorijuma, a poreske obaveze u 24 meseca počev od januara 2021. godine, zaključio je Drakulić.

(Glas javnosti/ Fonet)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR