Glas Javnosti

POSKUPLJENJA SVE VEĆA, NOVČANICI SVE TANJI: Osim goriva i ulja građani Srbije i ove tri stavke od prošlog meseca plaćaju skuplje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U aprilu je zabeležen rast cena prehrambenih proizvoda, bezalkoholnih pića, odeće i obuće, transporta i rekreacije i kulture. Kada se uporede cene iz prethodnih meseci vidi se povećanje cena u iznosu od 2,8 odsto.

Inflacija je u aprilu iznosila 1,1 odsto. Republički zavod za statistiku saopštio je da su za toliko povećane u proseku potrošačke cene u poređenju sa martom.

Rast cena zabeležen je i u grupama stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, alkoholna pića i duvan, zdravstvo, nameštaj, pokućstvo i restorani i hoteli - za po 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Građani ipak na svojim novčanicima najpre su osetili skok cene ulja, goriva, a u poslednje vreme i ostalih namirnica.

A tako je i širom sveta.

Potrošačke cene u SAD zabeležile su u aprilu 2021. najveći rast u poslednjih skoro 12 godina usled eksplozivnog jačanja potražnje u uslovima ograničene ponude, što bi moglo dodatno da raspiri strahovanje na finansijskom tržištu od dužeg perioda veće inflacije.

Američko Ministarstvo za rad je saopštilo da je inflacija u aprilu skočila za 0,8 posto na mesečnom nivou, nakon rasta u martu od 0,6 procenata. To je najveći mesečni porast od juna 2009. godine.

Uzlet cena polovnih automobila i kamiona od 10 odsto doprineo je sa preko jednom trećinom povećanju indeksa potrošačkih cena prošlog meseca. Proizvodnja motornih vozila je posustala zbog globalne nestašice poluprovodnika, što je podstaklo potražnju za polovnim automobilima, piše Telegraf. 

Hrana u SAD je poskupela u aprilu za 0,4 procenta, dok su cene benzina pale za 1,4 odsto nakon rasta od 9,1 posto u martu. Međutim, cena benzina će u maju verovatno ponovo ići u vis, jer pumpe širom zemlje već ostaju bez goriva nakon delimičnog zatvaranja cevovoda Kolonijal Pajplajn posle hakerskog napada na tu kompaniju prošlog petka.

Na godišnjem nivou, inflacija je u aprilu porasla za 4,2 procenta, najviše od septembra 2008, što se delom pripisuje i niskoj prošlogodišnjoj uporednoj bazi.

Kada se iz računice izuzmu volatilne cene hrane i energije, bazna inflacija u SAD povećana je prošlog meseca za 0,9 odsto, što je njen najveći mesečni porast od aprila 1982. Na međugodišnjem nivou, bazna inflacija je skočio za 3,0 procenta, nakon rasta od 1,6 posto u martu.

(Glas javnosti)


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR