Glas Javnosti

POMOĆ DRŽAVE STIŽE ZA JOŠ JEDNU DELATNOST U SRBIJI: Subvencije za radnike u turizmu U JUNU!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

U ponedeljak su turistički vodiči Srbije u otvorenom pismu pitali ministra finansija Sinišu Malog zašto vodiči koji su 18 meseci bez prihoda zbog pandemije koronavirusa ne dobijaju pomoć, a Ministarstvo turizma je danas raspisalo javni poziv za dodelu subvencija turističkim vodičima i turističkim pratiocima.

Naime, subvencije će svakom od njih biti isplaćene u periodu od dva uzastopna meseca, za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara.

Zahteve za dobijanje bespovratnih sredstava državne podrške turistički vodiči i pratioci podnose Ministarstvu od 2. do 16. juna.

Uslovi za dobijanje državne novčane podrške su da imaju položen stručni ispit za turističkog vodiča ili turističkog pratioca, kao i da su do marta 2021. godine zamenili legitimacije, odnosno da poseduje odgovarajuće i važeće legitimacije.

Pomoć će dobiti oni koji nisu u radnom odnosu, uključujući i u privrednom društvu čiji su osnivač ili član, kao i da nisu radno angažovani po osnovu rada van radnog odnosa.

Uslov je i da ne obavljaju samostalno preduzetničku delatnost, odnosno da nisu penzioneri, a državna podrška biće odobrena samo državljanima Srbije.

Javni poziv je raspisan na osnovu Uredbe vlade Srbije a podrška turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje se zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se na dinarske tekuće račune lica iz tih zanimanja.

(Glas javnosti/Agencije)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR