Glas Javnosti

POLJOPRIVREDNICI NEMAJU SREDSTVA ZA RAD: Zahteva se ponovo pokretanje PROIZVODNJE TRAKTORA u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Potpredsednik Stranke Slobode i Pravde Dejan Bulatović i predsednik Sindikata ’’Sloga’’ Željko Veselinović najavili su da će tražiti ponovno pokretanje industrije motora i traktora kako bi poljoprivrednici mogli lakše da kupe nove mašine.

Oni su ispred Ministarstva poljoprivrede ostavili hladnjak IMT-ovog traktora 539 koji je proizvela industrija motora koja više ne funkcioniše da bi, kako je rečeno „ministar Branislav Nedimović mogao da vidi kakve traktore voze poljoprivrednici i sa njima obrađuju zemlju“.

Bulatović je istakao da je gašenjem fabrika IMT i IMR dobrim delom uništena srpska poljoprivreda i da je Srbija nekad izvozila traktore, a danas poljoprivrednici ne mogu da ih kupe dok ne dobiju subvencije koje država daje za traktore koji dolaze iz inostranstva, jer su previše skupi.

Veselinović je podsetio da je IMT imao 15.000 radnika i proizvodio 780.000 traktora, dok je IMR zapošljavao više od 20.000 ljudi i proizvodio preko 100 hiljada traktora, te da se ti traktori i danas koriste iako su stari i po 40 godina.

On je dodao da je ova vlast industriju prodala indijskoj kompaniji koja danas proizvodi svoje traktore i prodaje dalje.

-Tražimo da se ponovo pokrenu naše fabrike traktora kako bi naši poljoprivrednici mogu da ih nabavljaju po pristupačnim cenama i da ih država subvencioniše-, rekao je Veselinović.

Na konferenciji za novinare je rečeno i da su subvencije stočarima koje je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo nedavno, stigle prekasno, kao i da za vreme korone nije trebalo zatvarati pijace, jer su mnogi poljoprivrednici zbog toga propali.

Konferenciju je sve vreme ometao Simo Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava uzvikujući „Đilas, UČK, ISIS, Kosovo“ i „Đilas – korona“.

(Glas javnosti/Sloga.org)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR