Glas Javnosti

POLJOPRIVREDNI PROIZVODI U SRBIJI: Cena soje na REKORDNOM nivou

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na domaćem tržištu cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su zadržale visok nivo iz prethodnog perioda. Soja nastavlja da beleži najvišu cenu ikada postignutu, dok je kukuruz ponovio istu cenu iz marta 2012. godine.

Prethodnu nedelju trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu obeležile su velike i neočekivane cenovne oscilacije na dnevnom nivou.

Ukupan promet je iznosio 2.800 tona robe, što je 47,93 odsto manje nego sedam dana ranije, a finansijska vrednost obavljene trgovine iznosila je 120.114.000 (-32,42 odsto).

Kukuruzom se početkom nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 27,00 do 27,30 dinara po kilogramu bez PDV, uz tendenciju rasta. Cene ove žitarice krajem nedelje su slabile u očekivanju novog rekorda, posle objavljenog izveštaja od strane američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) o stanju useva i zaliha.

Zbog neznatnog snižavanja cena kukuruza u Srbiji, cene pšenice su takođe u padu. Berzanski ugovor je zaključen po jedinstvenoj ceni od 23,60 din/kg bez PDV. Žetva novog roda se približava, a terminska tražnja je bila u cenovnom rasponu od 21,00 do 21,50 dinara po kilogramu bez PDV.

S druge strane, cene na Merkantilnoj berzi u Čikagu precrtavaju kretanje naviše od početka maja, i za stari i za novi rod kukuruza. Za godinu dana cena ove žitarice je porasla čak za 72,78 odsto, a u odnosu na prethodnu nedelju zabeležen je rast od 1,47 procenata.

Ugovori za sojino zrno na Produktnoj berzi su zaključivani po ceni od 85,50 dinara po kilogramu bez PDV. Kraj nedelje donosi veću ponudu u odnosu na tražnju. Ova uljarica nakon kontinuiranog rasta od početka žetve, beleži smirivanje cene, čije oscilacije više nisu praćene na dnevnom nivou.

Za godinu dana njena cena je porasla za 103,57 odsto, a u odnosu na prethodnu nedelju zabeležen je rast od 1,79 odsto. Terminska tražnja novog roda je bila po ceni od 505 evra po toni, međutim ponuda nije adekvatno odreagovala na tražnju, piše ,,Nova''.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR