Glas Javnosti

OTVORENO PISMO TURISTIČKIH VODIČA SRBIJE: Bez prihoda smo 18 meseci!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Turistički vodiči Srbije su danas u otvorenom pismu pitali ministra finansija Sinišu Malog zašto vodiči koji su 18 meseci bez prihoda zbog pandemije koronavirusa ne dobijaju pomoć.

-Naveli su da više od godinu i po dana ne mogu da rade, a država ih „uporno zaobilazi u dodeli pomoći, piše u pismu vodiča s licencom.

Podsetili su ministra Malog da je je javno obećao da će vodiči u julu i avgustu dobiti „čak dve“ minimalne plate i pitaju ga „kako sa te ‘čak dve’ minimalne plate da plate samo tekuće račune ili porez za stan, ratu za kredit, dečiji vrtić ili kako se od dve minimalne plate živi 18 meseci?“.

 

Podsetili su da za vodiče nema novca, dok su drugi gradjani Srbije dobili dva puta po 30 evra, penzioneri dva puta po 60, nezaposleni dva puta po 60 evra, vakcinisani po 3.000 dinara, vakcinisani na Ušću vaučer od 5.000 dinara, a mladima koji se vakcinišu obećan je vučer od 50 evra.

Oni su naveli i da je Beograd kupio mašinu za presadjivanje drveća od milion evra.

 

Takođe, naveli su da vodičima nije obezbedjena ni vakcinacija, što su mnoge zemlje uradile za sve zaposlene u turizmu.

Kako su naveli, pred pandemiju je licencu obnovilo 1.175 vodiča i 415 pratilaca „što je toliko mali broj za koji bi i ozbiljna kompanija bez većih problema bila u stanju da obezbedi bar šest minimalaca, a ne država koja ima jednu od najjačih ekonomija u Evropi“, naveli su vodiči parafrazirajući zvanične ocene iz proteklih meseci.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR