Glas Javnosti

OPEK+ postigao novi dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Članice OPEK+ postigle su dogovor, sada je važno pratiti tržište tokom njegovog trajanja, saopštio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

Ministar je rekao da će dogovor o smanjenju proizvodnje nafte biti na snazi dve godine: do 1. maja 2022. i dodao da će u smanjenju proizvodnje nafte učestvovati 23 zemlje.

Novak je potvrdio da će smanjenje proizvodnje u okviru OPEK+ u prva dva meseca dogovora iznositi deset miliona barela dnevno.

Situacija na tržištu nafte će se, svakako, menjati, a ukoliko bude potrebno, OPEK+ će ili preduzimati dodatne mere ili će se na što brže načine obnavljati proizvodnja u zemljama, objasnio je Novak.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistirala je na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora. Dogovoreno je da se sledeći sastanak održi u aprilu.

Zemlje članice OPEK+, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, kao i države izvan saveza, na video-sastanku 9. aprila postigle su novi dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za stabilizaciju tržišta usred pandemije virusa korona.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR