Glas Javnosti

OKO 40.000 VENČANJA U SRBIJI NA ČEKANJU: Parovi se nadaju usvajanju OVOG dokumenta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zbog pandemije oko 40.000 parova u Srbiji danas čeka na venčanja, a skoro polovina od tog broja, taj važan dan, iščekuje od prošle godine.

To navodi predstavnik Udruženja ivent industrije, Nikola Janković, koji smatra da bi stvari u korist mladenaca i zaposlenih u tom sektoru mogle uskoro da se pokrenu.

-Od prošlogodišnjih, planiranih 25.000 venčanja, oko 5.000 je realizovano sa veseljima, ostalih 20.000 pomereno je za ovu godinu, a sa istom tolikom godišnjom potražnjom i u 2021. godini, procene su da je u Srbiji na čekanju potencijalnih 25 do 40.000 hiljada venčanja - rekao je Janković.

Prema podacima koje ivent industrija ima, u Beogradu bi trebalo da bude 8.500 do 10.000 venčanja. Nikola Janković navodi da se svi ti mladenci nadaju i traže lokacije za venčanje  i u velikom su problemu kao i njihove porodice, rođaci, gosti iz inostranstva, jer ne znaju da li će do toga doći.

Janković ističe da je to ozbiljan problem, ali kako dodaje, nekome ko posmatra sa strane i nije, iako šire gledano, cela ta industrija daje doprinos ekonomiji.

-Imamo upite i stranaca iz centralne Evrope da li mogu čarter letom da dovedu 220 zvanica da se ovde vakcinišu pa da se organizuje venčanje - naveo je Janković.

 

On očekuje i da će dokument usvojen 24. februara u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, a koji nudi model - pravila po kojima se mogu rezalizovati venčanja uskoro biti realizovan.

Prema njegovim rečima, taj protok bi trebalo da ulije nadu ne samo mladenicma, već i uslužnim delatnostima kao što su dekorateri, floristi, fotografi, da će moći da rade.

-Na tom dokumentu jedino fali datum koji bi Vlada trebalo da odredi, a to je kada ćemo moći da počnemo da radimo- rekao je Janković.

On je podsetio na značaj ivent industrije kada je u pitanju potrošnja pića i hrane, navodeći da su to ogromne količine, a napominje i da mladenci dobiju kao poklon značajne svote novca koje takođe potroše u Srbiji.

(Glas javnosti/Mondo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR