Glas Javnosti

OD VIKENDA POSKUPLJUJE NEŠTO BEZ ČEGA NIJEDNA SRPSKA KUĆA NE MOŽE: Evo koliko će koštati!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez šoljice kafe. Ipak, kako stvari stoje to zadovojstvo koštaće skuplje od narednog meseca.

Svaki stanovnik Srbije godišnje popije četiri i po kilograma kafe, te je naša zemlja u evropskom vrhu ljubitelja ovog napitka.

Trenutno pijemo kafu koja je na zalihama. Sa novom nabavkom očekuje se da u prodavnice stignu i nove cene, jer je ovogodišnji rod u Brazilu desetkovan zbog mraza. Cena na berzi skočila je za 100 odsto.

Aleksandar Bogunović iz Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije kaže za Blic da godišnje uvezemo oko 30.000 tona kafe i to uglavnom iz Brazila, koji je najveći proizvođač kafe arabika na svetu i snabdeva čak trećinu svetskog tržišta.

Naveo je da nove cene treba očekivati od oktobra, te da bi 200 grama kafe u prodavnicama moglo da košta od 270 do 300 dinara, za razliku od trenutne cene koja se kreće od 220 do 240 dinara.

Kako kaže, na cenu kafe utiče i pandemija, ali u poslednjih godinu i po dana nije porasla potrošnja, jer nisu radili ugostiteljski objekti u kojima se popije najviše kafe - naročito filter i espreso.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR