Glas Javnosti

OBAVEZNO IZDAVANJE RAČUNA! Ovo su profesije koje neće morati da ih imaju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

ZA dva dana počinje prijava obveznika fiskalizacije za finansijsku podršku koja će trajati do 31. januara.

Uslov je uredno podneta prijava, a Vlada Srbije je obezbedila šest milijardi dinara za svu potrebnu opremu kojom će se računi u trenutku izdavanja očitavati i u Poreskoj upravi.

Novousvojeni zakon propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od banaka, osiguravajućih društava, kladionica do muzeja, galerija, majstora, zanata, pa čak i prodavci na pijaci. Za izdavanje novih fiskalnih računa vam je potreban bezbednosni element, a uslov za njegovo dobijanje je da prijavite prodajne objekte u kojima poslujete na portalu Poreske uprave.

Po novim pravilima, fiskalni uređaj može da bude ne samo kasa, već i tableti i telefoni. 

Kase po novom će morati u najkraćem da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja... Praktično, na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije...

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, ali i prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori i stari zanati

Pod nadzorom Poreske uprave, biće maltene svi privrednici. Izuzete će biti samo neke profesije.

Praktično, jedino će iz novog sistema fiskalizacije biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn-prodavci. Kako su naveli iz Ministarstva finansija, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR